26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Divadlo, které uráží křesťany nejen v Brně

15. 5. 2018

|
Tisk
|

Blíží se brněnské uvedení divadelních her chorvatsko-bosenského režiséra Olivera Frljiće, které hanobí Ježíše Krista a papeže Jana Pavla II. Moravsko-slezská křesťanská akademie uspořádala k tématu veřejnou besedu.

Vydání: 2018/20 Rekordní Katolické dny i s Čechy, 15.5.2018, Autor: Václav Štaud


Jednotliví diskutující právníci, teologové i ekonomka souhlasně reagovali na prohlášení ČBK a na vyjádření kardinála Dominika Duky. Shodli se, že svoboda projevu, za níž se divadelní urážky skrývají, patří mezi nejvíce zneužívané pojmy. Útoky na křesťany, o nichž se předpokládá, že si urážky na rozdíl od jiných minorit nechají tiše líbit, označili diskutující za zbabělost.
Padalo mnoho hořkých otázek: Copak už neplatí zlaté pravidlo, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého? Nehlásali už starověcí filozofové zásadu „co sám nerad, nečiň druhému“? Opravdu soud, na který se zástupci křesťanů obrátili, nezasáhne? „K čemu nám pak bude takové bezzubé právo?“ ptal se například docent P. Stanislav Přibyl z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. „Mlčení k hanobení náboženských, stejně jako státních symbolů nemůže být správné,“ opakovali jednotliví účastníci besedy.
Všichni byli také seznámeni se stavem petice, která v této věci stále probíhá. Zatím ji podepsalo více než pět tisíc lidí a organizátoři předpokládají, že se rychle připojí další. Stačí si na internetu vyhledat „petici proti nenávisti v Brně“. Další cestou, jak nemlčet, je účast na pokojné demonstraci, která byla svolána na brněnský Zelný trh v den prvního představení, 26. května od 17 do 19 hodin. A v tutéž dobu organizátoři doporučují také účast na modlitebním setkání v nedalekém kostele sv. Maří Magdaleny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou