26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diskuse o Piu XII. se vedou jednostranně

18. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/47 Co víme o Romech?, 18.11.2008

„Papež Pius XII. byl citlivý diplomat, vynikající právník a skvělý teolog, jeho učitelský úřad se vyznačoval obrovskou šíří i výjimečnou kvalitou,“ prohlásil Benedikt XVI. minulý týden na setkání s účastníky kongresu pořádaného Lateránskou a Gregoriánskou univerzitou o vztahu mezi magisteriem Pia XII. (1939–1958) a 2. vatikánským koncilem (1962–1965).

„Právě tento papež, který ve své době maximálně docenil nový vynález rozhlasu, zdůrazňoval povinnost novinářů poskytovat ověřené informace v souladu s morálními normami,“ zdůraznil Svatý otec. Podle něj Pius XII. věnoval pozornost také přírodním vědám a jejich mimořádnému pokroku, ale neopomněl varovat i „před nebezpečími, k nimž by mohlo vést bádání, jež by nebralo ohled na morální hodnoty“. Proslulou se stala například jeho promluva pronesená v souvislosti s rozbitím atomu, kdy papež upozornil na potřebu za každou cenu zabránit tomu, aby tyto geniální vědecké výdobytky byly použity pro výrobu vražedných zbraní, které by mohly vyvolat nezměrné katastrofy, či dokonce úplné zničení lidstva.
Benedikt XVI. dále připomněl dogma o nanebevzetí Panny Marie, kterým chtěl jeho předchůdce „podtrhnout eschatologickou dimenzi našeho života a také vyzvednout důstojnost ženy“.

ARCHIVY AŽ ZA SEDM LET
Diskuse o Piu XII. se v posledních letech přehnaně soustředila na jednu jedinou problematiku, tj. na jeho počínání v době 2. světové války. „A i ta byla navíc podávána jednostranně,“ dodal Benedikt XVI.
Vatikánské archivy týkající se pontifikátu Pia XII. budou moci být historikům otevřeny až za sedm let – uvedl na sklonku října vatikánský mluvčí F. Lombardi. Důvodem je prý nezbytnost jejich zpracování. Katalogizace období pontifikátu Pia XII. se týká 16 milionů dokumentů, které je třeba uspořádat do více než 15 tisíc tematických složek, a proto dřívější zpřístupnění archivů prý není realné.
(čtk, mtz, RaVat)



Pius XII. svědkem slunečního divu?

V roce 1950 byl papež Pius XII. čtyřikrát během svých pochůzek vatikánskými zahradami svědkem tzv. slunečního divu. Papež to považoval za potvrzení dogmatu o nanebevzetí Panny Marie. Uvádějí to aspoň papežovy písemné záznamy z jeho rodinného archivu. Tyto úkazy prý viděl krátce před a krátce po slavnostním vyhlášení dogmatu, k němuž došlo 1. listopadu 1950. Vidění se udála 30. a 31. října, 1. a 8. listopadu – a pak už ne. „Viděl jsem ´sluneční div´, to je čistá pravda,“ napsal Pius XII. Podle jeho popisu se Slunce najednou jevilo jako bledá, neprůsvitná koule, která byla celá obklopena kruhem světla, a bylo ji možno bez potíží pozorovat. Když to zkoušel v jiných dnech, jestli se tentýž úkaz nezopakuje, nemohl se na Slunce ani podívat, jak byl oslněn jeho zářením. Tehdy se prý s touto věcí svěřil několika kardinálům a spolupracovníkům.
Nejznámější sluneční div se udál 13. října 1917 ve Fatimě, kde to dosvědčily tisíce lidí. Panna Maria na tento úkaz dopředu upozornila fatimské děti, aby jej co největší počet lidí vidělo a uvěřilo jejich svědectví. Lidé tehdy vypovídali, jak Slunce „tancovalo“ a deštěm pokrytá země v jednom okamžiku uschla.
(kathnet)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou