26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dílo Jaroslava Meda je Dobrou knihou roku 2010

23. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/9 Václav IV., 23.2.2011

Za Dobrou knihu roku zvolili účastníci této tradiční ankety KT dílo Jaroslava Meda Literární život ve stínu Mnichova 1938–1939. Literární historik Jaroslav Med zvítězil naprosto přesvědčivě: hlasovala po něj celá čtvrtina všech respondentů. Na druhém místě se s velkým odstupem umístil román Jana Balabána Zeptej se táty. O třetí místo se dělí M. C. Putna s Dějinami české katolické literatury 1918–1945 a Tomáš Halík s Divadlem pro anděly.

Literární život ve stínu Mnichova z nakladatelství Academia získal plných 19 hlasů, což je historický rekord – dosud nikdy během třináctileté historie pořádání této ankety žádná kniha tolik příznivců nezískala. Dosud největší ohlas zaznamenaly v roce 2002 se šestnácti hlasy rozhovory redaktorů KT Aleše Palána a Jana Paulase se želivským opatem Vítem Tajovským Člověk musí hořeti. V některých letech dokonce zvítězil titul, který obdržel jen šest či sedm hlasů. „Jsem samozřejmě radostně překvapený, nečekal jsem to, protože je to vpostatně knížka naučná, tedy nikoliv beletrie – o to je to překvapivější, že se pro ni lidé v tom množství knih, které vychází, rozhodli,“ neskrýval potěšení letošní vítěz Jaroslav Med, který je předsedou redakční rady Perspektiv. Na předních místech bodoval letos i další titul, na kterém se podílí redaktoři tohoto listu. Vybrané eseje redaktora Perspektiv Petra Příhody a rozhovor s ním, který vedl kulturní redaktor KT Jan Paulas, vyšly v Karmelitánském nakladaterlství pod názvem To ostatní nechávám na Pánu Bohu – a se čtyřmi hlasy se dělí s dalšími knihami o 5. až 8. místo. Tři hlasy pak získala celá desítka knižních titulů – jejich pořadí proto dále nevyhlašujeme. Vítězná kniha Jaroslava Meda uspěla i v obdobné anketě, kterou pořádají již tradičně kolem Vánoc Lidové noviny – zde skončil Literární život ve stínu Mnichova třetí a vyhrál román Jana Balabána Zeptej se táty, který v Katolickém týdeníku vynesly hlasy osobností na třetí pozici. Úplné výsledky ankety Dobrá kniha roku 2010 spolu s hlasováním jednotlivých osobností naleznete v literární příloze uvnitř tohoto listu. Na kulturní straně pak přinášíme rozhovor s Jaroslavem Medem o jeho vítězném titulu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou