16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Diecéze má nového pomocného biskupa

11. 4. 2017

|
Tisk
|

Biřmovat, světit, žehnat a současně také vést diecézní kurii bude nově jmenovaný pomocný biskup Martin David.

Vydání: 2017/15 Martin David. Nový pomocný biskup, 11.4.2017, Autor: Pavel Siuda

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze



Historickou událost sledovali prostřednictvím živého vysílání televize Noe diváci z celé republiky. Dech se tajil zejména rodičům nově jmenovaného biskupa v rodné Ženklavě na Novojičínsku. „Doma je pozdvižení, mamka z toho nemohla celou noc spát,“ sdělil mladší bratr Pavel David, který přenos z kostela sv. Václava sledoval s rodiči. „Když jsme byli malí, ministrovávali jsme spolu. Tehdy mě ani nenapadlo, že by bratr šel studovat na kněze,“ uvedl s tím, že mu nyní připadá jako neuvěřitelná zase skutečnost, že starší brácha bude biskupem. „Člověk si to uvědomí, až bude svěcení. Až jej uvidím oblečeného v biskupském,“ dodal Pavel David.
P. Miloslav Šmahlík, který v Ženklavě působí, se novinku dne dozvěděl až těsně před večerní mší svatou. „Byl jsem celý den mimo faru, navštěvoval jsem na první pátek nemocné a televizi jsem nesledoval. Když jsem se to dozvěděl, poslal jsem mu aspoň esemesku a popřál, ať to bere s odvahou,“ řekl kněz, který do nedělních přímluv zařadil i poděkování za nového pomocného biskupa.
Ihned po zveřejnění jmenování zavládlo nadšení ve Stěbořicích na Opavsku, kde Mons. Martin David šest let působil. „Je tady obrovské nadšení, radost a touha, aby nás navštívil. Doufáme, že bude dál jezdit na své první a poslední farářské místo, jak jsme slyšeli v curriculum vitae,“ vyjádřil přání farníků stěbořický farář P. Klement Rečlo. Jako biskup by mohl Martin David do Stěbořic zavítat už po prázdninách. Ve farnosti totiž připravují biřmovance na přijetí svátosti biřmování.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou