12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Desátá Noc kostelů už za měsíc

24. 4. 2018

|
Tisk
|

Jubilejní Noc kostelů se v českých a moravských diecézích uskuteční už za necelý měsíc. Brány chrámů se otevřou v pátek 25. května. Právě v těchto dnech se připravují programy pro širokou veřejnost do více než 1300 dosud registrovaných kostelů a modliteben po celé České republice.

Vydání: 2018/17 Kardinál Josef Beran už je doma, 24.4.2018, Autor: Jiří Macháně


Farnosti a společenství mají stále možnost se přihlásit a otevřít svůj kostel pro návštěvníky právě v tuto noc. „Je jen na farnosti, zda připraví program na celý večer, na jeho část, nebo zda jenom otevře kostel k tichému zastavení,“ láká k účasti národní koordinátorka Noci kostelů Zlata Keprtová. Program farnosti samy vytvářejí a také i vkládají na webové stránky Noci kostelů. V každé diecézi je určený koordinátor, který poskytne informace a podporu. Veškeré kontakty a další informace lze nalézt na www.nockostelu.cz.
Databanka nápadů a tisk plakátů
Jak upozorňuje Zlata Keprtová, program a jeho podoba je plně v rukou jednotlivých společenství. „Díky tomu je to pestré, a lidé se tak potkají s celou šíří křesťanského života a kultury – programy zkrátka odpovídají charakteru jednotlivých společenství. Navíc se snažíme vytvořit databanku dobrých a osvědčených nápadů, které by mohly být inspirací pro pořadatele,“ vysvětluje Zlata Keprtová.
Diecézní koordinátoři pro farnosti zajišťují tiskové materiály, jako jsou plakáty, letáky a brožury s programem. Ve většině diecézí probíhají také setkání farních pořadatelů před Nocí kostelů, kde se dozvědí důležité informace. Podobná setkání probíhají i po skončení akce.
Otevřít srdce a chrám živého Boha
„Noc kostelů se mi jeví jako krásná služba církve obyvatelům našich měst a vesnic. Je to velkorysé zpřístupnění klenotů naší kultury, našich chrámů. Mám radost, že řada farností nabízí nejen prohlídku kostela s výkladem či program místních umělců, varhaníků a schol, ale představí i život farní rodiny,“ kvituje s povděkem olomoucký světící biskup Antonín Basler a dodává: „Sám jsem mnohokrát zakusil vděčnost řady návštěvníků, kteří dokázali ocenit, že po uvedení do smyslu a souvislostí architektury a uměleckých děl s jejich duchovní stránkou dokázali sejít s povrchu do hloubky a vidět zcela jinýma očima.“
Právě vidět jinýma, novýma očima umožňuje Noc kostelů i samotným farnostem. „Nejhorším nepřítelem jakékoli komunikace je zvyk. Léta to děláme stejně. Kdy jsou bohoslužby, je na orezlé cedulce nebo na vybledlém papíru pod sklem skříňky. A Noc kostelů je najednou příležitost, kdy se toho tu a tam chopí noví lidé s čerstvýma, neunavenýma očima,“ vysvětluje expert na PR a marketing Vilém Rubeš.
V čase Noci kostelů se tak najednou i na kostelních a hřbitovních zdech objevují transparenty a barevné plakáty, které zvou kolemjdoucí k návštěvě. „Cílem této akce by ale nemělo být jen ,podívám se, kde jsem ještě nebyl‘, ale skutečné pozvání do domu živého Boha. Jak toho dosáhnout? Tím, že se neotevřou jen kostely, ale také srdce těch, kdo v nich návštěvníky uvítají,“ zdůrazňuje Vilém Rubeš.
Noc kostelů pronikla do České republiky v roce 2009. Tehdy organizátoři poprvé široké veřejnosti nabídli možnost navštívit kostely a modlitebny v neobvyklou denní dobu a poznat jejich kulturní hodnotu, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání.
Dvakrát více kostelů než v Rakousku
Vůbec první Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) se uskutečnila v roce 2005 ve Vídni. O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských chrámů večer během úklidu otevřená kostelní vrata – a zjistil, že ve večerní atmosféře metropole je to doslova pozvání pro kolemjdoucí: „Vstupte!“
Loni navštívilo v Česku za jediný večer na 450 000 lidí celkem 1400 otevřených kostelů. Farnosti a sbory pro ně připravily na 6000 položek programu. V zemi, odkud české a moravské diecéze tuto akci přejaly, tedy v Rakousku, se Noci kostelů každoročně účastní kolem 700 chrámů a modliteben.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou