26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Den nemocných: biskupové se vypravili do nemocnic

16. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/8 Ježíš ve filmu, 16.2.2011, Autor: Jiří Gračka

Na setkání s nemocnými, lékaři i zdravotnickým personálem se v minulém týdnu vydala řada biskupů, aby tak oslavili Světový den nemocných připadající na 11. února. Biskupské návštěvy se dočkali například pacienti v Praze, Hradci Králové nebo Litoměřicích a na jednu z nich – do Zlína – se vydal i KT.

Za nemocnými se tam vydal olomoucký pomocný biskup Josef Hrdlička – v pátek 11. února odpoledne zavítal do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. V suterénních prostorách jednoho z pavilonů na něj už čekalo kolem čtyřiceti lidí – nemocných, lékařů i dalších zdravotníků. Ještě předtím biskup Hrdlička v doprovodu prezidenta Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumíra Vitáska a zlínského faráře P. Ivana Fišara pozdravil několik desítek pacientů přímo u lůžka. „V paměti mi utkvěla zvláště jedna pacientka onkologie. Z jejího obličeje totiž vyzařovala nesmírná vnitřní radost a odevzdanost,“ zavzpomínal biskup Hrdlič- ka. „Hned, jak jsem v nemocničním rozhlase slyšela, že tu pan biskup bude slavit mši, jsem věděla, že na ni musím přijít,“ svěřuje se jedna z pacientek, dvaasedmdesátiletá Ludmila Richterová z nedaleké Kašavy. V nemocnici sice má být jen necelé dva týdny, za návštěvu je ale vděčná dvojnásob: „Mám Pánu Bohu za co děkovat, naše rodina si toho hodně vytrpěla,“ říká se slzami v očích. Setkání s biskupem Hrdličkou si cení i proto, že kvůli hrozbě chřipkové epidemie se k ní do nemocnice jiná návštěva nedostane. V kázání biskup Hrdlička přiblížil obsah poselství Svatého otce ke Světovému dni nemocných. Jednou z proseb, které při mši zazněly, bylo i přání, aby napjatý dialog mezi státem a lékaři dospěl k řešení vhodnému jak pro lékaře, tak pro pacienty i celou společnost. chybí nemocniční kaple Olomoucký pomocný biskup se také setkal s ředitelem zlínské nemocnice Bohuslavem Škubalem. Oba spolu hovořili o plánovaném zřízení nemocniční kaple, na kterou však zatím není dostatek peněz. „Nemocnice slouží mnoha lidem z Valašska, kde je náboženský život poměrně intenzivní, a kaple by tak mohla sloužit většímu počtu pacientů,“ poznamenal po setkání biskup Hrdlička.

V Praze, Hradci i Litoměřicích

S nemocnými Fakultní Thomayerovy nemocnice se v Den nemocných setkal i pražský arcibiskup Dominik Duka, když předtím navštívil i Domov sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích. Do nemocnice pod Petřínem, kterou také vedou boromejky, se o den dříve vydal pražský pomocný biskup Karel Herbst. Fakultní nemocnici v Hradci Králové navštívil zase biskup-administrátor Josef Kajnek a biskup Jan Baxant oslavil den nemocných v litoměřickém Hospici sv. Štěpána už 3. února. Do ostravské katedrály pozval nemocné biskup František Václav Lobkowicz, zatímco olomoucký arcibiskup Jan Graubner se ve čtvrtek 10. února setkal s lékaři a zdravotnickým personálem a k pacientům Fakultní nemocnice Olomouc se chystá 16. února.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou