26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Den matek – příležitost říci díky

6. 5. 2014

|
Tisk
|

Květen není jen měsícem Panny Marie, ale jeho druhá neděle patří i všem pozemským matkám. 11. května prožijí svůj svátek.

Vydání: 2014/19 Den matek – příležitost říci díky, 6.5.2014, Autor: Tomáš Kutil

Květiny nebo drobné dárky bezpochyby potěší každou mámu, velikou radost jí ale udělá, když se ostatní členové rodiny zapojí do její práce. „Stále totiž platí, že žena má dvě velmi různorodé směny – kromě svého zaměstnání ještě starost o domácnost,“ zmiňuje Marie Oujezdská z Centra pro rodinu a zdůrazňuje, že nesmí zůstat u poděkování za její práci. „Na matku jako osobu se totiž často zapomíná. Potřebuje ocenit za to, jaká je,“ připojuje Oujezdská.

MAJÍ CIT PRO BOŽÍ VĚCI

Tipy, jak matky potěšit, lze nalézt i na webu vira.cz. „Pro inspiraci jsme pro vás připravili fotoseriál s vlastnoruční výrobou mýdel ve tvaru srdce. Je to velmi jednoduché a určitě to zvládnete! Pro ty, kdo rádi kreslí, lepí a vybarvují, nabízíme pak šablonu na výrobu záložky do knížky ve tvaru květiny nebo několik tipů na výrobu přáníček,“ navrhují tvůrci webu. O zvláštních darech žen mluvil před nedávnem i papež František. „Žena má zvláštní cit pro Boží věci. Zejména nám může pomoci, abychom lépe rozuměli milosrdenství, něze a lásce, kterou k nám má Bůh,“ řekl papež účastníkům semináře o roli žen v církvi.

Den matek ozvláštní řada akcí. 
Například v kapucínském klášteře v Sušici se uskuteční přímo 11. května duchovní obnova s tématem Aby rostla láska v naší rodině. Ve Šternberku připravují děti pro maminky kulturní pásmo, jež jim předvedou v neděli 11. května v 15 hodin ve farním sále. V Lidovém domě v Hranicích se téhož dne od 14.30 hodin zase sejdou maminky i babičky, aby se podívaly na vystoupení svých dětí a vnoučat. Akci, kde nebude chybět občerstvení, pořádá hranické Centrum pro rodinu Jitřenka.

V Zábřehu ochotnický divadelní spolek Václav z Václavova dokonce pro tuto příležitost nastudoval dvě 
hry A. P. Čechova – Námluvy a Medvěda. V neděli v 15 hodin je uvede v zábřežském Katolickém domě. A v Dubu nad Moravou se rozhodli, že pojmou Den matek opravdu slavnostně: v neděli v 9 hodin se ve zdejším poutním kostele Očišťování Panny Marie koná pouť maminek.(jej, tok)

Jak letos plánujete poděkovat svým maminkám? Podělte se o nápady na www.katyd.cz

Smíření ve dvakrát vysídlených Skokách

Sto padesát poutníků, polovina z nich mluví německy. V kostelních lavicích sedí i ti, kteří Mariánské Skoky na Žluticku pamatují jako živé poutní místo.

Dnes v obci trvale nežije nikdo. Přesto se ve zdejším barokním kostele konají pravidelné bohoslužby i kulturní akce. A 1. května česko-německá pouť smíření.

„Každoročně se tu scházíme, abychom si uvědomili, že jsme všichni Božími dětmi,“ promluvil ke shromážděným tepelský opat Zdeněk Filip Lobkowicz OPraem. Ve své řeči střídal češtinu s němčinou, při proměňování se vrátil k univerzální latině. „V květnu se radujeme s Pannou Marií, že její syn je vítězem nad smrtí,“ připomněl opat Lobkowicz počátek mariánského měsíce. „Život není jednoduchý, ale všechny těžkosti jsou řešitelné, pokud Boha a jeho prozřetelnost bereme vážně 
– tak jako Panna Maria,“ dodal.

Mariánské Skoky postihl po druhé světové válce osud dalších obcí s německou většinou – vyhnání původních obyvatel, převážně katolíků. Druhé vysídlení následovalo v šedesátých letech, kdy Skoky od okolí odřízla žlutická přehrada. Kostel byl mnohokrát vykraden, o jeho záchranu a oživení úspěšně pečuje občanské sdružení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou