26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Demokracie po zemanovsku

28. 6. 2013

|
Tisk
|

28.6.2013, Autor: Tomáš Kutil

Minulé tři týdny jsem měl dovolenou. No, ona to vlastně žádná dovolená nebyla, protože jsem celou dobu ležel v knihách a skriptech a pokoušel se dostat do hlavy vše potřebné k úspěšnému zvládnutí magisterského oboru mediální studia. Součástí státnic byla i obhajoba diplomové práce. Psal jsem o pozornosti, kterou média věnovala před volbami v roce 2010 dvěma stranám, jež se do Parlamentu dostaly – TOP 09 a Věci veřejné, a dvěma stranám, které Sněmovnu opustily – zelení a lidovci. Na základě zevrubného devítiměsíčního výzkumu mi vyšlo, že v médiích se mnohem častěji objevovaly obě úspěšné strany, a to především v období posledních tří měsíců před volbami. V součtu téměř dvakrát častěji než obě neúspěšné strany dohromady.

Dnes jsem se vynořil z literatury a bádání a jen velmi nevěřícně hledím na to, co se děje okolo ustavování nové vlády. Napadla mě přitom vzhledem k mé diplomové práci taková kacířská myšlenka. Má vůbec smysl zkoumat, jakou pozornost věnují média před volbami politickým stranám? Ze současné situace se totiž zdá, že volby už nejsou tím, co je důležité pro sestavování vlády. Pod velmi průhlednou nálepkou úřednické vlády nám zde totiž vzniká klasický politický kabinet – složený z příznivců našeho pana prezidenta či strany, jejímž je čestným předsedou. Strany, která se ve zmíněných volbách v roce 2010 do Parlamentu nedostala, a stojí tak mimo legální exekutivní či parlamentní struktury a její legitimita je nulová. Lidé blízcí této straně nyní sestavují vládu pod vedením Jiřího Rusnoka, který byl po celou dobu prezidentské kampaně výrazným podporovatelem Miloše Zemana. Že by byla parlamentní demokracie vážně přežitek? Ještě že máme tak moudrého prezidenta, který přišel s lepším řešením – vládnout budou jeho příznivci, které on moudře povede. Co mi to jen připomíná? Naštěstí se zdá, že alespoň Bohuslavu Sobotkovi došly možné důsledky této zemanodemokratické eskapády a začíná uvažovat o pokusu s menšinovou vládou ČSSD. Z takové varianty jako volič sice též nejsem nadšen, ale alespoň jde o parlamentní stranu, která v roce 2010 vyhrála demokratické volby.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou