16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Děkujeme, bratře Rogere...

30. 8. 2005

|
Tisk
|

„Bratr Roger vstoupil do věčného života.“ Těmito slovy ohlásila komunita bratří z Taizé smrt svého zakladatele, který tři měsíce předtím, než byl zavražděn, oslavil své devadesátiny. Na pohřeb, který se konal v Taizé v úterý 23. srpna, přišlo více než deset tisíc lidí z celého světa.

Vydání: 2005/36 Nebudeme-li jako děti, 30.8.2005, Autor: podle agentur

Vedle reprezentantů katolických, protestantských, pravoslavných i anglikánských církví se pohřbu zúčastnili také političtí představitelé Německa, Francie, Rumunska a dalších států. Svatý stolec zastupovali apoštolský nuncius ve Francii, arcibiskup Fortunato Baldelli, a kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, který pohřebním obřadům předsedal. Velkou část tvořili také mladí lidé, řada z nich do Taizé přijela přímo ze Světového dne mládeže v Kolíně nad Rýnem. „Děkujeme bratře Rogere,“ hlásal transparent, který drželi při mši svaté na pláni Marienfeld v závěru svého setkání. „Kdybych mohl, běžel bych až na konec světa, abych znovu a znovu vyjadřoval svou důvěru v mladou generaci,“ citoval kardinál Kasper při své promluvě závěr poslední knihy Rogera Schütze, která vyšla před několika týdny. Při své promluvě kardinál Kasper mj. řekl: „Všichni jsme byli smrtí bratra Rogera zasaženi. Kdo by si dokázal představit, že jeho pokorné sebedarování skončí jednoho dne za takových okolností... Jako člověk společenství živil ve svém srdci a ve své modlitbě hlubokou touhu po smíření a setkání.“

Bratr Alois, kterého jako svého nástupce zvolil Roger Schütz již před osmi lety, se během pohřebního obřadu modlil také za odpuštění pro Rumunku Luminitu Solcanovou, která ve chvíli nepříčetnosti bratra Rogera ubodala nožem, slovy: „Dobrotivý Bože, odpusť jí, nevěděla, co činí.“ Alois také připomněl slova, která jeho předchůdce často opakoval: Bůh je spojen bez výjimky s každým člověkem. „Bratr Roger nosil v srdci všechny lidi ze všech národů, především mladé a děti. My chceme pokračovat v jeho stopách,“ řekl nový představený hnutí Taizé.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou