26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dědeček zažíval velkou frustraci

12. 5. 2015

|
Tisk
|

Oslav osvobození americkou armádou v ulicích Plzně a posléze v pražské katedrále se zúčastnila i Helen Patton – vnučka amerického generála Pattona, který osvobodil západ Čech od nacistů. KT poskytla exkluzivní rozhovor.

Vydání: 2015/20 Věřící děkovali za osvobození, 12.5.2015, Autor: Štěpán Havlíček

Už jsem ho nezažila osobně, ale převyprávěli mi to tatínek a strýček, kteří ho dobře znali. Přestože dědečkovo tažení bylo velmi úspěšné, zažíval zároveň velikou frustraci. Měl touhu pokračovat a osvobodit i zbytek vaší země, ale bohužel nemohl. Historie možná ukázala, že jít dál měl, což ovšem už nelze změnit. Jako katolička ale věřím tomu, že vše je v rukou Božích a má svůj smysl.
Měla bych vám prozradit tajemství, která o něm nejsou známa? Dobře, tak třeba – měl hudební sluch a byl to „čokoholik“ – miloval čokoládu a jedl jí veliké množství. Neuměl to moc s dětmi a vždy a všude s sebou vozil svou knihovnu. To jsou spíše takové vtipné momenty. Pokud mu ale chceme lépe porozumět, je nutné vidět to, co jsem mohla objevit – že měl skutečně hlubokou víru v Boha. Když už nemohl dál, nebál se padnout na kolena a modlit se.
Přestože už dávno není naživu, může být pro nás stále příkladem člověka, který měl silnou vizi a šel za ní. Bez ohledu na to, co mohl osobně ztratit, bez ohledu na své ego.
Jsem velmi hrdá na to, že ho tolik věcí připomíná, a chci ocenit celé Muzeum Patton Memorial Pilsen i sbírky, které si tam lidé mohou prohlédnout. Oslavy osvobození, kterých jsem se v Plzni mohla zúčastnit, byly velmi podařené a jsem ráda, že se jich zúčastnilo i tolik zástupců armády. Neméně mě těší nový památník generála Pattona, který byl odhalen teprve před několika dny. Díky zajímavému architektonickému pojetí ukazuje dědečka z trochu jiné stránky.
Je to moje první pořádná návštěva České republiky. Byla jsem pozvána, abych se zúčastnila především zmíněných oslav osvobození v Plzni. Ke svému velkému překvapení jsem mohla prožít i krásnou mši svatou za mír v pražské katedrále, kterou sloužil kardinál Dominik Duka.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou