26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cyklisté vyjeli na poutní místa

6. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/32 Putování za kapličkami, 6.8.2009, Autor: Jiří Prinz

Necelá stovka cyklistů vyrazila 30. července z Chebu na osmisetkilometrovou pouť napříč celou republikou. Během cyklopouti pořádané ke stému výročí založení sportovní organizace Orel navštíví cyklisté významná poutní místa v Čechách i na Moravě.

„Trasa byla zvolena tak, aby většina noclehů byla spojená s místy českých světců,“ říká hlavní organizátor pouti Petr Gabriel, podle něhož tak cyklisté během jedenácti etap navštíví například místo narození Jana Nepomuckého v Nepomuku, premonstrátský klášter v Teplé, který založil blahoslavený Hroznata, Křižanov, kde působila Zdislava z Lemberka, či Velehrad spojený s cyrilometodějskou misí. Účastníci pouti ujedou denně 60 až 100 kilometrů a po jedenácti dnech by měli dospět do Uherského Brodu, kde bude pouť ukončena. „V pelotonu sice převládají muži, ale jede s námi i dvacet žen. Nejstaršímu účastníkovi je čtyřiasedmdesát, nejmladšímu pět let – je to syn starosty uherskobrodského Orla Filip Janík,“ prozrazuje Petr Gabriel. V pelotonu jsou k vidění i některé zajímavé stroje, jako jsou dvě lehokola, na nichž šlapající sedí jako v pohodlném křesle, nebo třicetiletý bicykl Favorit, který patří nejstaršímu účastníkovi pouti, čtyřiasedmdesátiletému Karlu Kunčickému z Frýdku-Místku. „Na kole jezdím spoustu let a chci si ověřit, jestli na to ještě mám. Ale hlavně jedu kvůli atmosféře a výborné partě,“ tvrdí Karel Kunčický. Jednotlivé etapy zdolávávají poutníci po skupinkách. Cestu s nimi absolvuje doprovodný servisní vůz a pro všechny případy je připraven i zdravotník.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou