16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čtyřlístek duchovních cílů

7. 4. 2015

|
Tisk
|

V loňském roce byl poutní areál po více než padesáti letech navrácen do majetku místní římskokatolické farnosti. Jak se to odrazí na jeho provozu?

Vydání: 2015/15 Urbi et orbi: Aby ustal lomoz zbraní, 7.4.2015, Autor: Václav Štaud

Příloha: Diecézní zpravodajství KT14 - Brněnská diecéze

„Od pouti, na které se tu věřící setkají 17. května s brněnským biskupem Cikrlem, budou na Zelené hoře nově každou sobotu odpolední bohoslužby. A vždy šestnáctého dne v měsíci pozveme lidi na Nikodémovu noc k tiché modlitbě, duchovním rozhovorům či svátosti smíření v jedinečném prostředí Santiniho architektury. Připravujeme i další akce k prohloubení duchovního života, letos to bude například první Noc kostelů,“ sděluje správce farnosti při žďárské mariánské bazilice P. Vladimír Záleský. „V turistickém provozu vyjdeme zvýhodněným vstupným vstříc rodinám, školním výpravám a také občanům Žďáru, aby k poutnímu areálu získali nový vztah. Prohlídka trvá 45 minut a vstup mimo bohoslužby bude možný jen s průvodcem,“ doplňuje kastelánka Lenka Houbová.
V centru Vysočiny se nyní jednotlivcům i farnostem nabízí hned čtyřlístek blízkých duchovních cílů. Vedle Ždáru, kde za prohlídku stojí i opravený klášterní chrám a zámek, zvou k poutím Křižanov, Obyčtov a Slavkovice. První z míst proslulo jako rodiště svaté Zdislavy a právě letos tady patronce rodin odhalí honosný památník. Obyčtovský poutní kostel Navštívení Panny Marie prožil chvíle největší slávy v 18. století, kdy se na jeho podobě podepsal Jan Blažej Santini. A kostel ve Slavkovicích, přestože je mezi našimi poutními místy nejmladší, si už získal srdce bezpočtu návštěvníků. Nyní tu pallotini chystají poutní slavnost ke cti Božího milosrdenství. Na neděli 12. dubna připravili od 9 do 20 hodin bohatý duchovní program, v jehož rámci slouží mši svatou v 15 hodin litoměřický biskup Jan Baxant. Informace ke všem zmíněným místům jsou na www.cirkevnituristika.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou