16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Coblův betlém je bohatší o miniaturu rumburské Lorety

19. 12. 2017

|
Tisk
|

Řezbář-samouk Jiří Cobl vytvořil mechanický, osvětlený betlém s motivy Rumburska. Zájemci si ho mohou prohlédnout u něj doma.

Vydání: 2017/51-52 Vstoupit do těsné betlémské jeskyně, 19.12.2017

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


V rodinném domě v Rumburku vznikají od roku 2011 ojedinělé pohyblivé jesličky. Betlém o šířce 1,5 m a hloubce 1,5 m vyřezává šestašedesátiletý Jiří Cobl. Řezbářství se věnuje ve volném čase, původní profesí je totiž strojním zámečníkem. K řezbaření se dostal před devíti lety díky sousedovi Květoslavu Stehlíkovi. „Vyhlášeného řezbáře jsem žádal o několik figurek do svého betlému z mechu a samorostů. Když jsem se jich kvůli jeho zaneprázdnění nedočkal, začal jsem roku 2011 sám vyřezávat,“ vypráví Jiří Cobl.
Původní skromné přání mít vlastní betlém se rozrostlo do velké záliby. „Díky své profesi jsem začal přidávat mechaniku a betlém rozpohyboval. K dispozici jsem měl jen minimum literatury, pohyby jednotlivých figurek a částí betlému jsem konstruoval sám,“ doplňuje. Součástí Coblova betlému, jak zní jeho název, jsou motivy z Rumburku a jeho okolí. V betlému o výšce 1,8 m tak najdeme ve třech patrech např. Lužické náměstí, Strážný vrch, podstávkové domy, kapli v Dolních Křečanech, rozhlednu na vrchu Dymník a nejnověji také loretánskou kapli. Přesto není betlém zdaleka hotov, úpravy osvětlení a vyřezání dalších pohyblivých prvků zaberou podle slov jeho tvůrce odhadem dalších deset let.
Betlém je přístupný i pro soukromé návštěvy. Jiří Cobl se zájemcům věnuje od prosince do února, pak se jesličky uskladní. K pohyblivému Coblovu betlému zavítají v neděli 14. ledna i účastníci Rumburské cesty – pěší vycházky za kostelními a soukromými betlémy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou