26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co dělat, když chci na papeže?

30. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/31 Kaple v supermarketu?, 30.7.2009, Autor: Jiří Prinz

S blížícím se termínem návštěvy Benedikta XVI. v České republice nabývají na aktuálnosti mnohé praktické otázky spojené s touto návštěvou.

Především si každý, kdo se chce zúčastnit aspoň jedné ze dvou papežských bohoslužeb, musí zajistit na tuto akci místo. To lze učinit dvojím způsobem: buď se na bohoslužbu v Brně či Staré Boleslavi přihlásí v některé (nejlépe vlastní) farnosti, nebo vyplní registrační formulář, jenž si lze stáhnout ze stránek www.nevstevapapeze.cz. Vyplněný formulář je pak třeba zaslat do 7. srpna 2009 na Českou biskupskou konferenci. Pořadatelé jsou však připraveni i na návštěvníky bez místenek, popřípadě na ty, kteří si je zapomenou. „Počítáme i s podobnými situacemi. Pokud si lidé předem nezajistí místenky nebo je nebudou mít u sebe, získají je při vstupu do areálu,“ říká tisková mluvčí brněnské diecéze Martina Jandlová. Návštěvníci ze vzdálenějších míst musí dále podle mluvčí počítat s tím, že organizátoři papežské návštěvy nezajišťují ubytování, takže případný nocleh si musí poutníci zajistit sami. „V okolí letiště v Tuřanech sice bude nejspíš vyhrazena plocha pro mladé dobrovolníky, kteří budou chtít přespat ze soboty na neděli ve vlastním stanu, avšak v žádném případě to nebude ubytování pro širokou veřejnost,“ dodává Martina Jandlová, podle níž areál letiště, kde se bude bohoslužba konat, bude pro veřejnost otevřen již od čtyř hodin ráno. Na obě bohoslužby si mohou poutníci vzít vlastní sedačky, k dispozici bude dostatečné množství mobilních WC i stánků s občerstvením. Návštěvníci, kteří zavítají na brněnskou mši svatou v krojích, musí počítat s tím, že v areálu letiště nebude prostor pro převlečení. Kněží, kteří chtějí koncelebrovat, si musí vzít humeral, albu, cingulum a štolu – v Brně zelenou a ve Staré Boleslavi červenou. Ti, kteří by chtěli předat papeži nějaký dar, by ho měli opatřit průvodním listem s uvedením svého jména a adresy. Dar by pak měli odevzdat na brněnské biskupství nebo na farní úřad ve Staré Boleslavi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou