26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Člověka definuje lidská přirozenost

7. 12. 2004

|
Tisk
|

Důstojnost lidské bytosti v právním řádu České republiky – to bylo téma semináře, který na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uspořádalo Hnutí pro život. Příspěvky lékařky, filozofa či emeritního ústavního soudce i následná diskuse se týkaly lidského života v jeho počátcích a jeho ochrany v českém ústavním pořádku.

Vydání: 2004/50 Předvánoční domov, 7.12.2004, Autor: Jiří Macháně

„Embryologie nám na otázku po počátku lidského života

dává jasnou odpověď: život začíná spojením rodičovských buněk,“ seznámila s pohledem tohoto lékařského oboru doc. Jitka Kočová, vedoucí Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty UK v Plzni. Embrya se však podle jejích slov v rámci vědy přesto využívají a ničí, tedy zabíjejí. Vláda k tomu navíc na začátku listopadu schválila věcný návrh zákona o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách. Čeští vědci by tak podle jeho předlohy mohli ničit a využívat kmenové buňky z tzv. přebytečných lidských embryí vzniklých v rámci umělého oplodnění.

Na úskalí striktně vědeckého pohledu biologů na počátek života upozornil filozof Jiří Fuchs: „Žádná věda nemůže konstatovat, že postihuje celou realitu člověka,“ uvedl a dodal, že další postup v celé záležitosti vyžaduje takový přístup, při kterém budou vědecké metody pouze jedny z mnoha dalších. Podle jeho názoru biolog nemůže prohlásit, že ví o člověku vše, a domnívá se, že v takovéto diskusi je zapotřebí říci, kým člověk je, definovat jej – zmínit jeho lidskou přirozenost, která je předpokladem lidské existence.

OCHRANA ZÁKONEM

Naše ústava definuje lidskou důstojnost i právo na život. „Toto právo na život se však stává předmětem polemik - a to především u života nenarozeného,“ konstatoval emeritní soudce Ústavního soudu České republiky JUDr. Antonín Procházka. Upozornil na fakt, že zákon sám o sobě neobstojí a je nutný jeho etický náboj, který v sobě musí skrývat tisícileté lidské snažení. „Zákony si totiž mohou lidé vytvořit, jaké chtějí,“ řekl Procházka a dodal, že důležitý je právě takový pohled na existující zákony, který nahlíží zákon z hlediska přirozeného práva.

V závěru semináře prezentoval jeden z hostitelů semináře, lidovecký poslanec Jiří Karas, záměr návrhu zákona o důstojnosti lidského života, kde by byl vedle zákazu interrupce a eutanazie zakotven i počátek lidského života už v okamžiku početí a který by bránil manipulaci s lidskými pohlavními buňkami s cílem zplodit člověka s předem danými vlastnostmi, pohlavím a schopnostmi.

Velký zájem vzbudila u účastníků semináře lidská embrya různého stáří.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou