12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Civilisté v Gaze v roli lidských štítů

13. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/3 Hlad ve třetím světě, 13.1.2009

Ani Hamás, ani Izrael se nepodřídí rezoluci Radě bezpečnosti OSN z minulého týdne, která vyzvala obě strany k okamžitému příměří. Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že dokument nebude respektovat mimo jiné proto, že Izraeli nenařizuje okamžité zrušení blokády Gazy. Izrael pak kvůli tomu, že Hamás nepřestává odpalovat rakety na jeho území. Mezi stovkami palestinských obětí i mezi zraněnými je přitom takřka polovina civilistů.

„Hamás používá občany včetně žen a dětí jako lidské štíty, nijak se nesnaží ztráty minimalizovat, naopak je využívá propagandisticky,“ vysvětluje KT Hana Volná z ministerstva zahraničí ČR rozdíl v přístupu obou válčících stran ke svému obyvatelstvu. „Radikální Palestinci odpalují rakety na Izrael například ze střech škol či nemocnic, Izraeli pak nezbývá než na ty budovy zaútočit,“ dodává. Na druhé straně se Izrael vždy snaží své obyvatele před útoky Hamásu okamžitě evakuovat, takže dopadající rakety zničí obvykle již prázdné budovy. Takové zásahy však podle Hany Volné nejsou pro média zajímavé, neboť se dějí dlouhodobě a bez početných ztrát.
Hana Volná rovněž potvrdila sociálně neúnosnou situaci v Gaze (až 80 % lidí zde nemá dostupné základní životní potřeby, tj. pitnou vodu, palivo atd.). Humanitární pomoc na místě distribuuje zejména Mezinárodní červený kříž a UNRWA – agentura OSN pro palestinské uprchlíky. Česko pro tuto pomoc okamžitě uvolnilo pět milionů korun a Evropská komise také ihned vyčlenila maximální možnou částku, kterou lze použít bez schvalování, tj. tři miliony eur.
MARTIN T. ZIKMUND



Gaza jako koncentrační tábor?
„Gaza stále více připomíná velký koncentrační tábor“ – takto minulý týden komentoval tragickou situaci v pásmu Gazy kardinál Renato Martino, předseda Papežské rady Iustitia et Pax. Učinil tak v rozhovoru pro italský internetový deník ilsussidiario.net. Na jeho ostrou formulaci ihned reagovala izraelská strana. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí pro agenturu France Presse uvedl, že jde o výrok jako vystřižený z propagandy Hamásu, jehož zločinné násilí přerušilo mírový proces. Vatikánský kardinál svůj výrok neodvolal. Nicméně v rozhovoru pro deník La Repubblica vysvětlil, že nezastává antiizraelský postoj – nepodporuje Hamás a odsuzuje jeho raketové útoky. Přesto, jak řekl, žádná ze stran není zcela bez viny. „Situace v pásmu Gazy je strašná a ponižuje lidskou důstojnost,“ řekl kardinál Martino. Proto také podporuje příchod mezinárodních jednotek, které by situaci kontrolovaly.
(RaVat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou