26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církve plány s majetkem netají

24. 2. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/9 Různé tváře pouště, 24.2.2009

Zástupci čtyř českých církví předložili v polovině února dočasné parlamentní komisi své plány, jak hodlají naložit s finančními náhradami v případě, že by se stát s církvemi majetkově vyrovnal.

„Míra podfinancování církví je značná. To, co by církve s financemi dělaly, je těžké říci,“ sdělil zákonodárcům na jednání vedoucí Správy majetku Arcibiskupství pražského a předseda expertní církevní komise Karel Štícha. Římskokatolická církev by chtěla rozvíjet diecéze, farnosti a investovala by i do účelových sociálních zařízení, jakými jsou církevní školy a různá sociální zařízení, a obdobně se chce zachovat Československá církev husitská. Českobratrská církev evangelická by prostředky směřovala na platy kazatelů a sociální práce v diakoniích. Jednota bratrská by mimo jiné chtěla vytvořit finanční rezervy a sanovat vnitřní dluh v církvi, jenž vznikl nedostatkem financí, opravit budovy a rozvíjet neziskové oblasti. „Nemyslím, že se podřizujeme parlamentní komisi, když ukážeme, co plánujeme s penězi. Hrajeme otevřenou hru a všichni mohou vědět, že budeme muset hospodařit tak, abychom byli schopni zajistit provoz církve,“ zdůraznil předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka (jeho strana je proti smluvenému vyrovnání s církvemi) se však dožadoval záruk, „že ty peníze například nezmizí v nejistých podnikatelských aktivitách, které by církve mohly rozvíjet“. Kardinál Miloslav Vlk se již před časem v této souvislosti nechal slyšet, že výroky o tom, jak církve naloží se svým majetkem, považuje za neprávní. „Jestliže někomu majetek patří, není druhému nic do toho, jak s ním naloží,“ řekl kardinál Vlk. Komunismus podle něj omezoval už z principu, ale do demokratického státu takováto otázka nepatří. Parlamentní komise se rozhodla pokračovat v dalších jednáních s církvemi a její vedení hodlá v nejbližších týdnech navštívit Ekumenickou radu církví a zástupce ČBK, aby znovu projednali výši finanční náhrady, její využití, způsob splácení a výši úroků. „Vedení komise bude informovat církve i o průběhu dosavadních jednání,“ řekl místopředseda sněmovny Jan Kasal. Komise plánuje znovu zasedat 19. března.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou