26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církevní starožitnosti v domě zemřelého

14. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 14.9.2004

Brněnští kriminalisté pátrají po původu 153 starožitností v hodnotě převyšující deset milionů korun. Policie zajistila převážně církevní movité památky na přelomu července a srpna v domě zemřelého sedmdesátiletého muže v Brně. 'Přirozeně nás napadlo, že mohly být ukradeny z kostelů a kaplí,' uvedl jeden z policistů Josef Havlíček. Z vyšetřování ale vyplývá, že senior nezískal sošky a monstrance krádežemi a nedělal ani překupníka cenností. Podle Havlíčka je nejpravděpodobnější, že je získal jako sběratel. Policie se nyní snaží vypátrat původ zajištěných předmětů. Zatím zjistila původ jen u několika málo předmětů. Policisté zjistili, že ve sbírce je například betlém, který někdo ukradl v roce 1995 z kostela svatého Vavřince v Brně-Komíně. Na návrat dvou vyřezávaných soch svatého Petra a Pavla, jejichž hodnota se odhaduje na 400 tisíc korun, se mohou těšit také věřící z jedné farnosti na Opavsku. Původ mnoha dalších předmětů je nejasný. Mezi zajištěnými předměty převažují sošky světců, monstrance, kalichy, ciboria, ale překvapivě také několik historických zbraní. Správci historických objektů, kteří se v minulosti potýkali s krádežemi, se mohou přihlásit jihomoravským kriminalistům a ověřit si, zda jim některé předměty nepatří. Policisty mohou občané kontaktovat na telefonním čísle 974 621 207.

(čtk)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou