26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církevní školy přivítaly nové žáky

8. 9. 2015

|
Tisk
|

V ostravsko-opavské diecézi uvítalo v novém školním roce své žáky osm církevních škol. Většina z nich ho zahájila mší svatou.

Vydání: 2015/37 Rozhřešení pro ženy po potratu, 8.9.2015, Autor: Jana Praisová

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze

Studentům střední školy sv. Anežky České v Odrách zazpíval při mši pěvecký sbor Datio, který v říjnu vyjede na koncertní turné do Estonska. Paní ředitelku Pavlu Hostašovou zaujala promluva P. Michala Jadavana oslovující studenty, kteří nejsou v kontaktu s církví a nerozumí tomu, co se v kostele děje. „Vyprávěl příběh o lidech tančících před branami města, protože muzikanti hráli tak krásně, že všichni museli tancovat. Přišel hluchý člověk a nechápal, co lidé dělají. P. Jadavan navázal na tento příběh a studentům říkal, že by jim rád alespoň jednou zprostředkoval hudbu, podle níž tančí věřící lidé.“
Na podzim pojede většina studentů na jazykový a poznávací pobyt do Velké Británie. „Jsem ráda, že můžeme nabídnout také vzdělávání pro dospělé formou dálkového studia v oborech předškolní a mimoškolní pedagogika a sociální činnost či rekvalifikačních kurzů,“ usmívá se paní ředitelka.
Církevní základní škola svaté Ludmily v Hradci nad Moravicí začala školní rok zase duchovní obnovou pro pedagogy. „Na naší škole učíme převážně žáky z věřících rodin,“ říká ředitel Tomáš Honěk a pokračuje: „Velmi ctíme papežské dokumenty o katolickém školství a snažíme se podle nich žít. Každé ráno se v kapli schází nejdříve pedagogové a pak i děti ke společné modlitbě.“ Škola žákům nabízí mnoho zajímavých kroužků, sportovních aktivit nebo hru ve školní kapele, o prázdninách organizuje tábory. „Aktivit je tolik, že je už nerozšiřujeme, ale chceme kvalitně pokračovat ve stávajících,“ hodnotí ředitel situaci na škole.
Mší svatou celebrovanou biskupem Františkem Lobkowiczem zahájilo svůj školní rok i Biskupské gymnázium v Ostravě. Biskup v kázání hovořil o potřebě učit se vztahům mezi sebou navzájem – a to i mezi studenty a pedagogy. Hned na začátku září odjeli studenti na poznávací zájezd do Španělska. Další významnou událostí bude 18. září oslava 25. výročí založení školy.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou