12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev vezme dluhopisy

29. 1. 2014

|
Tisk
|

Vydání: 2014/5 Církev vezme dluhopisy, 29.1.2014, Autor: Jiří Prinz

Biskupové tak rozhodli během 96. plenárního zasedání, jež se minulý týden uskutečnilo v Praze. „Česká biskupská konference projednala na svém zasedání technické parametry transakce s dluhopisy, které jsou pro ni přijatelné,“ řekl generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. Přesná výše náhrad, která by měla být proplacena formou dluhopisů, bude podle Mons. Holuba předmětem debat mezi biskupy a vládou premiéra Bohuslava Sobotky.

Během zasedání biskupů se k majetkovým otázkám vyjádřil pražský arcibiskup Dominik Duka. Ten se na svém facebookovém profilu vyslovil k jednáním mezi ním a prezidentem Milošem Zemanem o majetkovém uspořádání na Pražském hradě. „Dohoda mezi mnou a panem prezidentem o postupu při navracení budov na Pražském hradě bude pravděpodobně realizována po jmenování nové vlády. Jak naznačil pan prezident, jedná se o dvě budovy. Neočekávám už žádné další komplikace,“ uvedl kardinál Duka.

Složité otázky spojené s majetkovým narovnáním státu s církvemi přiměly biskupy k rozhodnutí uskutečnit mezi věřícími o této problematice vysvětlující informační kampaň. Proběhnout by měla už letos, a to ve všech diecézích. „Jejím cílem je seznámit členy ekonomických rad a farností s tímto zákonem,“ sdělil vedoucí tiskového střediska ČBK František Jemelka.

Kromě ekonomických otázek se biskupové věnovali své únorové cestě ad limina do Říma. Ta se uskuteční po osmi letech a biskupové při ní budou informovat Svatého otce o životě církve. Uzavřené setkání s papežem je na programu 14. února (bližší informace o pouti ad limina viz rozhovor na str. 2).

Biskupové se rovněž vyslovili pro zřízení duchovní služby na Letišti Václava Havla. Služby budou moci využít nejen pasažéři, ale i zaměstnanci letiště. Pokud půjdou jednání mezi církví a letištěm hladce, mohla by zde býtduchovní služba zřízena již v tomto roce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou