16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Církev v Africe bojuje s čarodějnictvím

2. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/40 Jak (ne)předávat víru, 2.10.2007

Jeden z největších problémů, se kterými se církev potýká ve střední Africe, je všeobecně rozšířená představa, že utrpení a přírodní pohromy jsou způsobeny čaroději – tvrdí Peter Marzinkowski, biskup z Aliandy.

Biskup Marzinkowski říká, že mnoho lidí nechápe, že smrt, nemoc nebo přírodní kalamity mají své přirozené vysvětlení: „Vždy hledají obětního beránka, který podle jejich mínění způsobil neštěstí. Obvinění z čarodějnictví může být v podstatě vztaženo na kohokoliv. Ten pak může za své údajné čáry zaplatit i vlastní smrtí.“
Dokonce i místní křesťané si někdy vysvětlují záhadné jevy tímto způsobem, tvrdí dále biskup, „církev však pokračuje v hlásání evangelia a snaží se zdůrazňovat zejména hojivou moc odpuštění“.

Podpora vzdělání
Některé farnosti to podle něj řeší tím, že člověka, který někoho obviní z čarodějnictví, vyloučí ze svého společenství, dokud neučiní pokání. Církev se s problémem snaží vyrovnat i podporou vzdělání a sociální činností. Křesťané tvoří ve Středoafrické republice polovinu populace, přičemž katolíků a protestantů je přibližně stejný počet.
(mtz, zenit)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou