26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chystá se svatoanežský dar pro papeže

14. 5. 2019

|
Tisk
|

Návrh společného daru Svatému otci při příležitosti listopadové Národní svatoanežské pouti do Říma dostává konkrétní podobu.

Vydání: 2019/20 Biskupové k eurovolbám, 14.5.2019, Autor: Jiří Macháně


Jednak půjde o finanční dar, který bude moci papež použít pro chudé, a jednak o skulpturu – korunu sv. Anežky České na kovovém podstavci. „Vytvoří ji umělec Daniel Ignác Trubač a bude mít formu monumentu, v němž budou zachyceny otisky prstů dárců a na jehož vrchol bude vložena koruna. Část otisků prstů donátorů bude vyvedena plasticky přímo v podstavci a další budou otisknuté na ručním papíře a vložené do schrány uvnitř,“ vysvětluje P. Pavel Dokládal, jeden z organizátorů, který má přípravu pouti za ČBK na starosti. Každý z dárců také obdrží pamětní medaili s potvrzením, že se na daru pro papeže podílel.
Sbírku mohou od 1. června až do 31. srpna pořádat jednotlivé farnosti a poutní místa. „Stačí, aby se nám osoba, která se prokáže pověřením kněze, tedy statutárního zástupce farnosti, přihlásila. Písemně požádá poutní výbor o zaslání pamětních medailí podle odhadu zájemců, kteří se připojí. Zároveň obdrží také arch ručního papíru, kam jednoduchým způsobem přes jakoukoliv razítkovou podušku vloží každý dárce svůj otisk prstu. Připojí se tak nejen finančně, ale i fyzicky symbolem svého otisku,“ vysvětluje P. Dokládal.
Na konci srpna pověřená osoba nebo kněz odešle výtěžek sbírky na účet zřízený královéhradeckým biskupstvím a současně odešle arch s otisky prstů a vrátí zbylé pamětní medaile. V případě většího zájmu lze požádat poutní výbor o dodatečné zaslání těchto upomínkových předmětů.
„Doporučená částka je 200 korun, možný je nižší i vyšší příspěvek. Současně je stanoveno, že farnost zajišťující tuto sbírku má právo z jejího výtěžku odečíst 15 % a použít je na vlastní náklady spojené se zajištěním této akce či na jakýkoliv dobrý účel,“ doplňuje P. Dokládal. Se žádostmi potvrzenými statutárním zástupcem se lze obracet na adresu: Poutní centrum Biskupství královéhradeckého, Velké nám. 35, Hradec Králové, e-mail: poutnik@bihk.cz, anebo na adresu: Českomoravská Fatima Koclířov, č. p. 195, Koclířov, e-mail: cm-fatima@cm-fatima.cz. Více lze zjistit na www.anezka2019.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou