12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chudoba hrozí pětině mladých lidí

19. 6. 2018

|
Tisk
|

Pětinu mladých lidí v Česku, což je asi 300 tisíc, ohrožuje chudoba. Vyplývá to z průzkumu, který pro Charitu ČR a Českou biskupskou konferenci zpracovala agentura Median. Dotazovala se mladých lidí ve věku 18 až 30 let.

Vydání: 2018/25 V kroji za svatým Antonínem, 19.6.2018, Autor: Tomáš Kutil

Nejde o lidi v extrémní chudobě, Charita se rozhodla použít širší definici. „Jsou to lidé příjmově chudí, kteří vydělávají méně než 15 tisíc hrubého a nemohou si dovolit kupovat věci běžné potřeby, ale i ti, v jejichž domácnosti nikdo nepracuje,“ vypočítává Martina Veverková, sociální analytička Charity.
Z materiálních potřeb je pro mladé Čechy nejméně dosažitelná dovolená a nový nábytek. Základní existenční potřeby, jako vytápění či potraviny, nejsou problémem ani pro ty ohrožené chudobou. Dostatečně vytápět svůj byt či dům není schopno pouze 15 % z nich.
Průzkum ukázal tři hlavní důvody, které chudobu ovlivňují. Je to rodina, ze které mladý člověk pochází, bydlení a vzdělání.
Lépe se ohrožení chudobou brání širší typy rodin (s oběma rodiči) nebo domácnosti bezdětných párů. Negativně se projevuje naopak zkušenost se ztrátou bydlení či nuceným stěhováním. Z hlediska vzdělání se jako klíčová ukázala maturita. Chudobou je ohroženo až 40 % mladých lidí se základním vzděláním, u vysokoškoláků je to jen 13 %.
„Roli hraje i vzdělání rodičů. Čím je nižší, tím je ohrožení chudobou větší. Jde ale o vedlejší faktor, mnohem důležitější je vzdělání mladého člověka,“ připojuje socioložka České biskupské konference Kateřina Pulkrábková.
Charitě se díky výzkumu podařilo vysledovat dva typické životní příběhy – jejich protagonisty pojmenujme třeba Jan a Jiří. Jana chudoba ohrožuje, Jiří je na tom dobře. S chudobou měli problém už Janovi rodiče, on sám se kvůli tomu zadlužil už v dětství. Vychovávala ho matka, otec si ho bral jen na víkendy. Jan sám se stal otcem brzy, už v 19 letech. Má špatně placenou práci, vyučil se zedníkem, ale příliš mu to nešlo. S partnerkou a dětmi se museli několikrát stěhovat. Rychle se znovu zadlužil. Jeho původní rodina mu začala pomáhat až tehdy, když mu hrozila exekuce.
Jiří má úplně jinou výchozí pozici. Vyrůstal v úplné rodině, která ho podporovala už při studiu. Nikdy netrpěl nouzí. Když se oženil, mohl si díky základu ze stavebního spoření koupit byt, hypotéku splácí bez větších problémů. Ani on nemá nijak skvěle placenou práci, ale jeho příjem bezpečně stačí na zajištění toho, co rodina potřebuje.
Tyto příklady ukazují to, co se Charitě potvrdilo nejen z aktuálního výzkumu, ale co dlouho pozoruje i díky své sociální práci: v ohrožení chudobou nejde ve většině případů o individuální selhání mladého člověka, ale o soubor vnějších podmínek, kde největší roli hraje rodinné zázemí.
„Vidíme, že fungující rodina je nejúčinnější prevencí chudoby a pádu do dluhových pastí u mladých lidí. Dobré rodinné zázemí je pro start do samostatného života klíčové jak z hlediska formování osobnosti a motivace ke vzdělání, tak z pohledu hmotné a finanční podpory,“ říká P. Stanislav Přibyl, generální sekretář ČBK. „Podporu rodiny a motivace ke vzdělávání proto považujeme za zásadní.“
Ředitel Charity ČR Lukáš Curylo jeho slova potvrzuje konkrétním příkladem. „I když už se nám v našich nízkoprahových klubech podaří mladého člověka motivovat ke studiu, jeho rodina ho často odmítne podporovat: ‚Další čtyři roky tě nebudeme živit, běž pracovat,‘ slyší už v patnácti letech,“ upozorňuje Curylo. Z průzkumu také vyplynulo, že 60 % mladých lidí, kteří zažili materiální nouzi, se z ní vymanilo. Zároveň je u nich ale třikrát větší pravděpodobnost, že ji znovu zažijí, než u těch, kdo žijí v dostatku.
Umějí se rozdělit
Výzkum agentury Median ukázal ale i dva pozitivní trendy – solidaritu a finanční gramotnost mladých lidí. „Hospodaření mladých, kteří jsou ohroženi chudobou, a těch, které chudoba netrápí, je překvapivě podobné. Mají přehled o svých výdajích. Kdyby získali najednou 10 tisíc korun, obě skupiny by si je nejčastěji daly stranou,“ popisuje Martina Veverková. Moderní způsob evidence výdajů (mobilní aplikace nebo nástroje v internetovém bankovnictví) používá více než čtvrtina mladých lidí.
Téměř polovina mladých, kteří mají ve svém okolí někoho ohroženého chudobou, zkoušela svému vrstevníkovi ve finanční nouzi nějak pomoci. Z celkového počtu mladých je to pak více než pětina, která podala pomocnou ruku. Více přitom pomáhají ti, kteří mají někoho chudého v rodině, a překvapivě o něco častěji chudí, než ti chudobou neohrožení (61 oproti 51 %). Blízkým lidem pomáhají mladí spíše peněžním darem, vzdálenějším půjčkou. Chudší také rodině častěji peníze darují, zatímco „nechudí“ zase půjčují. Průzkum však nezjišťoval výši takové pomoci.
Dostupné bydlení
Mladí také častěji pomáhají formou rady, motivace či zprostředkování pomoci. „Ochota mladých pomáhat potřebným v rodině i mezi vrstevníky koresponduje s evangelijním ‚neboť jsem hladověl, a dali jste mi jíst, žíznil jsem, a dali jste mi pít, byl jsem nahý, a oblékli jste mě, byl jsem nemocen, a navštívili jste mě‘ (Mt 25,35-36),“ komentuje zjištění P. Stanislav Přibyl. „Jsme velmi rádi, že se nám u mladých lidí nepotvrzuje hypotéza o sobectví a uzavřenosti sociálních skupin,“ dodává.
Jako východiska z ohrožení chudobou navrhuje Charita ČR na základě výzkumu tři přístupy – předcházení zadlužení, podporu dostupného bydlení a podporu pracovního uplatnění. V přípravě konkrétních zákonů a opatření se snaží být partnerem státu a jednotlivých ministerstev, připomínkuje zákony a vznáší návrhy. Naposledy připomínkovala zákon, který mění pomoc v hmotné nouzi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou