12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chci být zas normální táta

26. 3. 2019

|
Tisk
|

PAVEL BĚLOBRÁDEK byl předsedou lidovců déle než Josef Lux. Nyní odchází. Není to kvůli skandálu či jiné ostudě, jak bývá na české politické scéně běžné. Dělá to kvůli rodině.

Vydání: 2019/13 Biskupové reagují na zneužívání, 26.3.2019, Autor: Jiří Macháně


 
 
Mě by to ani nenapadlo. Nikdy bych se nestal předsedou, nebýt volebního průšvihu v roce 2010. Když mě poprvé oslovil člen tehdejšího předsednictva, tak jsem si myslel, že to je posttraumatický šok z prohraných voleb. Do té doby jsem nebyl ani zastupitelem v Náchodě, neměl jsem žádnou zkušenost z politického působení v komunální politice. Našla se ale skupina lidí, která to po debaklu ve volbách nechtěla vzdát, nenechala se vtáhnout do defétismu, že zhasneme a odejdeme. Byl jsem jedním z nich.
Ještě nikomu se to u nás nepovedlo. Lidovci měli vybudovanou svoji strukturu, ideály, na kterých stáli, a lidi u nás nebyli jen z konjunkturálních důvodů. Přesvědčil jsem velkou část lidí, že víme, co chceme, a že se do Sněmovny vrátíme. Během tří let se podařilo zvrátit negativní hospodářskou situaci a stranu stabilizovat. Vidina cíle lidovce sjednotila – a v podstatě je to tak dodnes.
Jsou dvě věci, které bych udělal jinak. Byl bych dnes daleko tvrdší při vyjednávání o Sobotkově vládě. Připustili jsme, aby byl ve vládě člověk bez lustračního osvědčení, tedy dnešní premiér Babiš. Obávali jsme se, že pokud Andrej Babiš nebude ve vládě, bude mít čas na to objíždět celou republiku a dělat si kampaň. Jenže pak se ukázalo, že si ji dělal možná ještě působivější jako ministr financí.
Koalice se Starosty. Nechal jsem se přesvědčit, abychom to zkusili. Nerad dělám prudké pohyby a tohle bylo narychlo. Navíc vedení i členská základna byli rozdělení tak půl na půl. V tom okamžiku jsem měl vystoupit a říci: „V případě, že je to půl na půl, tak to nedělejme.“

PAVEL BĚLOBRÁDEK (nar. 25. prosince 1976) je ženatý, otec tří dětí. Rodák z Náchoda, původním povoláním veterinář. Od roku 2010 předseda KDU--ČSL. Někdejší místopředseda Sněmovny (2013–2014) a vlády (2014–2017).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou