16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Chceme navazovat na Karla IV. a Masaryka'

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Premiér Mirek Topolánek představil minulý týden ve Štrasburku priority českého předsednictví EU. Chce podobně jako křesťanský panovník Karel IV. hájit nejen zájmy své země, ale celé Evropy. „A jako Masaryk jsem přesvědčen o tom, že česká otázka je otázkou evropskou,“ řekl v Evropském parlamentu.

Premiér Topolánek ve svém úvodním projevu zdůraznil, že není jednoduché přebírat předsednictví po Francii, jejíž půlroční působení v čele EU je považováno za jedno z nejúspěšnějších v posledních letech. „Stejně jako nebylo snadné založit v Čechách univerzitu, která měla být porovnávána se Sorbonou,“ dodal premiér. Podle něj Čechy s Francouzi symbolicky pojí právě postava Karla IV., římského císaře i zakladatele pražské univerzity, jenž na francouzském dvoře vyrůstal. Ten ve své politice nemohl hájit pouze české postoje, ale naopak musel integrovat a reprezentovat celou rozmanitou říši. Podle Topolánka navazuje i Evropská unie na středověký univerzalismus, a to přinejmenším v tom, že nadřazuje společný mravní kodex a právní základ lokálním mocenským zájmům. „Mluví se i o druhé Evropské unii: byrokratické, mocensko-technologické a odduchovnělé. Já však věřím v onu první Evropu – v Evropu svobody, práva, idejí a pravidel,“ zdůraznil nový předseda Evropské rady, který rovněž představil české priority v čele Rady EU pod společným názvem „Evropa bez bariér“. Měly by se vejít do tří E: ekonomika, energetika a Evropa a svět. K nim se přidružily i dvě neplánované aktuality označované písmenem G: gas (anglicky plyn) a Gaza.

„Začátek českého předsednictví byl ve znamení konfliktu v Gaze a energetické krize. Po vlně uštěpačných a nedůvěřivých hlasů, zda jsou Češi schopni EU vést, teď nejen Evropa překvapeně sleduje, jak odpovědně a efektivně se české předsednictví zakouslo do řešení nečekaných krizí,“ prohlásila europoslankyně Zuzana Roithová. Na adresu českého premiéra přitom dodala: „Přála bych si, abyste se podobně neohroženě pustil také do jednání s Čínou, která cílevědomě narušuje pravidla světového obchodu, podporuje nekalou soutěž a ohrožuje zdraví Evropanů chrlením padělaných a nebezpečných výrobků.“ Podle Zuzany Roithové totiž evropští rodiče dnes už jen stěží seženou například zdravotně nezávadné dětské boty – a Evropskou Radu a Komisi to dosud moc nezajímalo. S prioritami českého předsednictví seznámil již na podzim kardinála Miloslava Vlka místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Při této návštěvě zároveň navrhl, aby se i církev do tohoto předsednictví aktivně zapojila.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou