26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Charismatici zaplnili brněnské výstaviště

14. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/29 Víra za mřížemi, 14.7.2010, Autor: Tomáš Kutil

Zažít silné společenství s Bohem, s druhými lidmi a načerpat duchovní potravu i povzbuzení do svého života přijelo na brněnské výstaviště bezmála šest tisíc lidí. Od minulé středy do neděle se totiž na tomto místě konala už počtvrté v pořadí 21. Katolická charismatická konference. Hlavním hostem byl letos francouzský kněz Jacques Philippe z komunity Blahoslavenství.

Jako pomyslná červená nit se celou konferencí táhl evangelijní příběh o milosrdném Samaritánovi. P. Vojtěch Kodet mluvil ve čtvrtek o Bohu jako bližním, P. Bogdan Stepien pak druhý den navázal přednáškou Padl do rukou lupičů a odpoledne ho doplnil bývalý hlavní vojenský kaplan P. Tomáš Holub s přednáškou Šel kolem a vyhnul se mu. V sobotu pak P. Jacques Philippe hovořil na téma Ošetřil jeho rány a na něj navázala Kateřina Lachmanová s přednáškou Milosrdenství je akční. „Na konferenci byla opravdu modlitební atmosféra a bylo cítit, že lidé mají otevřená srdce pro Boží přítomnost. Myslím, že v těchto dnech přijali mnoho milostí,“ řekl KT P. Jacques Philippe a dodal: „Mnozí zde přijali i novou sílu, novou naději a důvěru v Boží milost – zažili, že Bůh se stejně jako Samaritán ve známém příběhu sklání k našim ranám.“ P. Philippe se v Brně díky spontánnosti a otevřenosti lidí cítil podle svých slov jako v rodině, a to i přes jazykovou bariéru, protože hovoří především francouzsky. Spokojenost byla cítit i ze slov plzeňského biskupa Františka Radkovského během závěrečné bohoslužby. „Dostali jste mnohé dary, tak si je nenechávejte pro sebe, ale používejte je ve službě druhým,“ zdůraznil biskup a dodal, že nikdo z přítomných není soukromník, ale do své služby je poslán církví. „Přijel jsem i proto, abych vám znovu mohl říct: Vysílám vás!“ dodal biskup Radkovský.

KONFERENCE I PRO DĚTI

O hladký průběh celé konference se staralo přes 300 dobrovolníků, převážně mladých lidí z Brna a okolí, kteří byli rozděleni do dvou týmů – na oranžová a žlutá trička. „Díky tomu, že jsme v Brně již počtvrté, fungoval přípravný tým jako dobře seřízený stroj,“ pochvaloval si Josef Dvořáček, který měl organizaci na starosti. Připravit tuto konferenci trvalo zhruba půl roku, nejintenzivnější přípravy pak probíhaly měsíc a půl před samotnou akcí. Třetina dobrovolníků měla na starosti i tzv. Dětskou konferenci, která zajišťovala paralelní program pro děti od čtyř let. Hry se v něm střídaly s duchovní náplní, kterou dobrovolníci uzpůsobili věku dětí. Ty tak mohly zažít například speciální dětské bohoslužby, které pro ně sloužil P. Michael Špilar.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou