26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čeští a moravští biskupové v Římě

21. 11. 2005

|
Tisk
|

Na celý týden (od 14. do 19. listopadu) opustili čeští a moravští biskupové naši republiku, aby vykonali cestu do Říma k apoštolským prahům - Ad limina apostolorum. Podle Kodexu kanonického práva se má tato návštěva konat každých pět let - stanovil to dekret Ad romanam ecclesiam za papeže Pavla VI. z ledna 1976.

Vydání: 2005/48 Křivda a uzdravení, 21.11.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Putováním k hrobu svatého apoštola Petra, které má tradici již od nejstarších dob křesťanství) zahájilo patnáct českých a moravských biskupů svou návštěvu Říma. Při mši svaté v kryptě Vatikánské baziliky olomoucký arcibiskup Jan Graubner v homilii připomněl, že biskupové připutovali k apoštolským prahům, aby oživili svou víru a upevnili spojení s celou světovou církví a s nástupcem apoštola Pavla - římským biskupem: „Když domyslíme, kdo je to apoštol nebo jeho nástupce, zmocňuje se nás bázeň. To silně cítíme zvláště my, biskupové. Ale abychom dobře rozuměli, Pán neposílá apoštoly vládnout, nýbrž sloužit. Kdo je mezi vámi první, ať je služebníkem všech. Základním posláním apoštola je služba spáse duší. Tento úkol biskupa nesmí překrýt žádná jiná starost. Pro nás biskupy je to dnes příležitost ke zpytování svědomí...“ Na závěr své promluvy vyslovil arcibiskup Graubner přání, aby dnešní biskupové dokázali vytvářet kolem papeže Benedikta XVI. stejně pevné společenství jako kdysi apoštolové kolem sv. Petra. Během týdne se pak jednotliví biskupové setkali se Svatým otcem, navštívili příslušné vatikánské úřady a instituce a hovořili o stavu svých diecézí.

Součástí návštěvy Ad limina je také účast poutníků z českých a moravských diecézí, kteří přijeli do Říma podpořit své biskupy. Společně se setkali při několika bohoslužbách a v průběhu generální audience navštívili Svatého otce, který je pozdravil v češtině. „Jsme menšinou, ale nesmíme být menšinou bezvýznamnou. Nesmíme se uzavřít do ghetta, ale nést křesťanství do všech oborů lidské činnosti a společnosti,“ řekl českým poutníkům při homilii plzeňský biskup František Radkovský.

Vrcholem programu i celé návštěvy Ad limina pak byla páteční společná audience ČBK u papeže Benedikta XVI. Pozdrav v němčině adresovaný papeži přednesl předseda České biskupské konference olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Svatý otec pak promluvil k biskupům. „Jsem vám duchovně blízko při výkonu vaší pastorální služby,“ řekl v závěru své promluvy Benedikt XVI. a udělil své požehnání českým a moravským biskupům, jejich kněžím, zasvěceným osobám i všem jim svěřeným věřícím laikům.

Podrobnější informace o průběhu návštěvy, celé znění promluvy Svatého otce k biskupům, stejně jako pozdrav papeži, který přednesl arcibiskup Jan Graubner, a další promluvy naleznete na http://tisk.cirkev.cz . K návštěvě biskupů Ad limina se vrátíme podrobněji také v dalším čísle KT.

* * *

Uvádí se, že první Ad limina vykonal sv. Pavel, který šel za sv. Petrem do Jeruzaléma. „Teprve o tři léta později jsem se vydal do Jeruzaléma, abych se seznámil s Petrem a zůstal jsem u něho dva týdny“ (Gal 1,18). „Potom jsem se po čtrnácti letech znovu vypravil do Jeruzaléma spolu s Barnabášem a vzal jsem s sebou i Tita“ (Gal 2,1).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou