23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta do hlubin počítačového génia

16. 11. 2015

|
Tisk
|

Americké drama Steve Jobs nabízí strhující ponor do zákoutí lidské sobeckosti, touhy po uznání i překonávání sebe sama.

Vydání: 2015/47 Modli se za Paříž!, 16.11.2015, Autor: Lukáš Jirsa

Příloha: Perspektivy 47

Steve Jobs (1955–2011) patří k ikonám technologického věku. Proslul svými vizionářskými myšlenkami a dnes ho zná celý svět jako tvůrce počítačů s nakousnutým jablkem ve znaku. Pro mnohé lidi je zásadní inspirativní osobností. Zároveň je o něm známo, že byl panovačným, direktivním a velice tvrdým mužem, který šel za svým cílem bez ohledu na druhé. A právě na drama jeho lidství se zaměřuje film oscarového režiséra Dannyho Boyla, tvůrce Trainspottingu nebo Milionáře z chatrče.
Jobs ve třech dějstvích
Už v roce 2013 o něm vznikl životopisný snímek se stručným názvem Jobs. Klasicky biografický film byl ovšem poznamenán nepovedeným patosem a zdaleka nedosahoval kvalit Boylovy novinky. Ta z Jobsova života vybírá pouze tři velice úzce vymezené životní úseky: zachycuje vždy několik málo chvil předcházejících prezentacím různých Jobsových produktů (v letech 1984, 1988 a 1998). Jádro emocemi nabitého dramatu ovšem netkví v technologických novinkách, nýbrž v Jobsových vztazích s jeho nejbližšími spolupracovníky, a především s jeho dcerou Lisou, k níž se jako otec odmítal hlásit.
Osamocený génius
Proces lidského zrání počítačového génia je díky oscarovému scenáristovi Aaronu Sorkinovi bravurně napsaným filmem. Ve Stevu Jobsovi nicméně nenajdeme žádnou dramatickou akci: vše se odehrává pouze v konverzačních výměnách postav, které za celou dobu neopustí zákulisí příprav pompézních prezentací technologických novinek solitérního génia. Divákovi se ale i tak tají dech a verbální křivdy, zranění i malá vítězství lásky nad sobectvím zakouší s intenzitou napínavých scén válečných filmů. A možná ani není daleko od pravdy: ona válka se totiž odehrává uvnitř každého člověka, a právě proto jsme na ni tak citliví a její pravdivé zachycení na plátně má na nás tak strhující dopad.
Kromě výjimečně kvalitního scénáře měl Danny Boyle k dispozici řadu hereckých osobností, které dokázal dovést k velice přesným a intenzivním výkonům. Vedle jednoho z nejoceňovanějších herců současnosti Michaela Fassbendera v roli sebestředného Steva Jobse se ve snímku objevuje třeba k nepoznání usedlá Kate Winsletová, která ztvárnila Jobsovu dlouhodobou asistentku. Oba mají našlápnuto na další oscarovou nominaci.
Život s počítačem
Danny Boyle od samého začátku svého díla nabízí dynamickou a pulzující hudbou podkreslenou sondu zkoumající situaci výjimečného člověka, který je však svými slabostmi blízký většině z nás: Jobs přeceňuje svou práci, vliv i sebe sama a je si až příliš vědom výjimečnosti svého postavení. Může snad díky svým schopnostem zanedbávat mezilidské vztahy a se svými nejbližšími zacházet jen jako s pracovními nástroji?
V centru snímku stojí muž, jenž svůj život těsně spojil s vývojem počítačů – s technologickým produktem, který je jedním z určujících elementů našich životů. Jeho intimní vztahové drama tak můžeme číst také jako zamyšlení, nakolik zasahují počítače a další rozvinuté technologie do života jednotlivců i celé společnosti a do jaké míry nám zabraňují ve skutečném lidském zrání.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou