16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česko vybírá prezidenta

2. 1. 2018

|
Tisk
|

Koho volit v prezidentských volbách? Katolíkovi by mohla napovědět i tato dvoustrana, na níž přinášíme názory uchazečů o Pražský hrad, ale i pohledy několika katolicky orientovaných osobností na to, jak se budou rozhodovat oni. Přímo za prezidentskými kandidáty jsme se také vypravili na unikátní debatu do brněnského studia Radia Proglas.

Vydání: 2018/1 Tříkrálová sbírka začíná, 2.1.2018, Autor: Jiří Prinz



Atmosféra před začátkem této debaty je lehce nervózní. Michal Horáček venku dokuřuje cigaretu, prezidentští kandidáti pomalu vcházejí do vysílacího studia, které je zaplněno třicítkou studentů zdejšího biskupského gymnázia. Čeká se jen na Jiřího Hynka. „Určitě dorazil. Už jsem ho viděl, asi se jenom někde zatoulal,“ ujišťuje moderátor Filip Breindl. Kandidát Hynek konečně přichází. Kromě úřadující hlavy státu Miloše Zemana jsou zde tedy všichni uchazeči o prezidentský úřad. Debata začíná.
Jsem šťastný, že jsem nalezl víru
Na půdě Radia Proglas se taková debata odehrává v historii poprvé. Je zřejmé, že se záhy stočí k náboženské tematice. Pavel Fischer, když vysvětluje své chápání prezidentského úřadu, připomíná jako zdroj inspirace svatého Václava. Michal Horáček zase hovoří o „hrdinech našich dnů“ a zmiňuje neratovského faráře P. Josefa Suchára, který dokázal do tamní obce vrátit život. „Jako prezident bych vyznamenal právě takové osobnosti, a ne Dana Hůlku,“ ujišťuje slavný hitmaker.
Po chvíli se první diskutující přiznávají ke své víře. Ukazuje se, že jsou mezi nimi hned čtyři katolíci: Pavel Fischer, Michal Horáček, Petr Hannig a čerstvě i bývalý premiér Mirek Topolánek. „Neměl jsem ten dar, že bych se narodil do věřící rodiny. Já jsem se k tomu musel celý život prokousávat a jsem šťastný, že jsem víru nalezl,“ svěřuje se Topolánek.
Dochází i na ožehavé otázky. Zvláště k eutanázii mají přítomní potřebu se vyjádřit. Úplná shoda však mezi nimi nepanuje. Zatímco například podle Vratislava Kulhánka je „svoboda nade všechno“, Jiří Drahoš asistovanou sebevraždu odmítá. „Klíčové slovo je pro mě rodina, tradiční rodina. My se zabýváme takovými věcmi, jako jsou společné toalety pro muže a ženy, ale zapomínáme na problémy rodiny,“ upozorňuje Drahoš.
Davidové proti Goliášovi
Debata vrcholí. Kandidáti na prezidentský úřad si vzájemně pokládají otázky. „Pane Kulhánku, kdy jste byl naposledy v kostele?“ ptá se Jiří Hynek. „Na svatého Václava.“ – „Pane Drahoši, co pro vás znamená víra?“ zajímá zase Mirka Topolánka. „Jsem křtěný, nepraktikující katolík. Víru považuji za něco velmi intimního,“ odpovídá bývalý šéf Akademie věd. „Zajímavé otázky. Možná jsem vám to měl přenechat hned od začátku,“ vtipkuje moderátor. Přichází řada na dotaz od KT: „Jaký biblický příběh vás nejsilněji oslovuje?“ – „Silně ke mně promlouvá pašijový příběh. Ta Ježíšova ochota přinášet oběť,“ vyznává se Marek Hilšer. Padají i jména Adama a Evy či svatého Petra. Většina prezidentských kandidátů se ale zastavuje u příběhu Davida a obra Goliáše. Zdá se, že se v tomto prezidentském klání s židovským králem identifikují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou