16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česko přijalo první irácké rodiny

26. 1. 2016

|
Tisk
|

„Jsem tady, v bezpečí – ale moje srdce je v Iráku a tam se toužím jednou vrátit.“ Tak se uvedl Madžíd, otec jedné ze dvou uprchlických rodin, které minulý týden po roce průtahů konečně přistály na pražské Ruzyni.

Vydání: 2016/5 Česko přijalo první irácké rodiny, 26.1.2016, Autor: Alena Scheinostová



Prvních deset lidí – matky, otcové, skupinka malých dětí a babička – tvoří předvoj skupiny 153 iráckých křesťanů z různých církví, kterým do bezpečí v České republice pomáhá Nadační fond Generace 21 a kteří by se měli přistěhovat v nejbližších týdnech. „Podle našich možností a schopností bychom si tu rádi našli práci a naše děti se moc těší do školy, protože v Iráku do ní chodit nemohly,“ plánuje v solidní angličtině Madžíd, který ve své vlasti pracoval jako sociolog a překladatel. Zatím však Iráčany čeká několikatýdenní pobyt v zařízení Okrouhlík u Jihlavy a čtyřměsíční období, kdy budou bydlet v samostatných bytech v Jihlavě: během této lhůty by jim měl být přiznán azyl a měli by za pomoci Generace 21 a jejích spolupracovníků zvládnout základy češtiny a zorientovat se v novém prostředí. Pro další příchozí je podobná „startovací“ služba připravena v jiných větších městech republiky podle toho, kde jsou dostupné nezbytné integrační služby.
O přesídlení vybraných iráckých rodin, které musely vinou teroristického násilí a pronásledování uprchnout ze svých domovů v Ninivské pláni, usiluje Generace 21 už řadu měsíců. V prosinci česká vláda schválila jejich přijetí. „Dlouhé čekání bylo pro tyto lidi frustrující, ale konečně se věci daly do pohybu. Slavit však budeme, nejdříve až bude celá skupina v bezpečí naší země,“ okomentoval ředitel nadačního fondu Jan Talafant.
Na násilí a chaos na Blízkém východě doplácejí náboženské menšiny s křesťany v čele nejhůře. Všichni nově příchozí mají také osobní zkušenost s ohrožením a pronásledováním, ztratili přátele i blízké. „V Iráku a Sýrii se křesťané nikdy necítili zcela bezpečně, ze strany islámských radikálů jsou neustále cílem útoků a napadání. Muslimy milujeme, modlíme se za ně, s nimi není problém, ale ideologie islámu je riziková,“ vysvětlil Madžíd a vzápětí ujistil, že jeho rodina do Česka nepřichází „poškozovat naši kulturu“, ale těšit se z toho, že jim umožní žít ve svobodě a bezpečí. Připustil, že integrace bude mnohem snazší pro jeho malé děti než pro ně dospělé, právě dětem však chtěl podle svých slov dopřát klidnější a zajištěnější život s možností se vzdělávat, než jim nabízel uprchlický tábor.
Křesťanské je pomáhat
Na letiště přišli přistěhovalce uvítat kromě zástupců nadačního fondu, sympatizantů a zástupců médií někteří politici, zvláště z řad lidovců – ti, kdo se v celé kauze nejvíce angažovali. „Jsem nesmírně rád, že se Česká republika k iráckým běžencům takto přihlásila,“ vyjádřil se například senátor Zdeněk Papoušek. „Chceme-li se totiž ohánět křesťanskými hodnotami, musíme pomáhat lidem v nouzi, protože to je základ křesťanství.“ Jak se vyslovil po prosincovém vládním souhlasu s přesídlením vicepremiér Pavel Bělobrádek, česká vláda nyní bude pozorně sledovat, jak se celý projekt včetně integrace příchozích zdaří. Podle toho případně bude možné využít získané zkušenosti k další pomoci běžencům.
„Velmi nám záleží také na tom, aby se příchozí zapojili do našich křesťanských společenství,“ doplnil za Generaci 21 Dan Drápal. Pomoc a přátelství už Iráčanům prostřednictvím nadačního fondu nabídla řada českých křesťanů i celých farností a sborů. „Bude samozřejmě záležet především na rodinách samotných a jejich rozhodnutí, ale my bychom uvítali, kdyby celý projekt podtrhl myšlenku mezidenominační sounáležitosti, jež jej provází od počátku,“ připojil Drápal. Symbolicky to ukázala modlitba, kterou jako kazatel Křesťanského společenství příchozím požehnal přímo na letišti a k níž se alespoň okamžikem ticha připojili všichni přítomní.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou