26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

České farnosti pomáhají Afghánistánu

20. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/8 Půst jako přežitý požadavek?, 20.2.2007, Autor: Jiří Macháně

Čtvrtá brigáda rychlého nasazení se chystá v dubnu do Afghánistánu. Ve městě Fayzabád v hornaté provincii Badakshan na severovýchodě země vystřídá prostějovské průzkumníky. Nový kontingent tam bude v misi ISAF a pod velením NATO spolu s Dány a vojáky německého Bundeswehru působit v rámci Provinčních rekonstrukčních týmů. Ty se podílejí na udržení bezpečnosti a obnově země.

Na úkoly, které je čekají, se připravují nejen výcvikem, ale i sbírkou pro místní potřebné lidi. Díky vojenskému kaplanovi P. Miroslavu Zdíku Jordánkovi OPraem v ní pomáhá také řada českých farností.
„Duchovní služba tradičně spolupracuje se skupinou civilně armádní spolupráce (CIMIC), která zajišťuje humanitární pomoc a podporu obyvatelům postiženým válečným konfliktem a napětím v oblasti,“ upřesňuje duchovní. A díky tomu se mohli do působení českých vojáků v této muslimské zemi zapojit rovněž české farnosti. „Jedna důstojnice, která velí skupině CIMIC, mě požádala o pomoc a o zapojení křesťanů do této humanitární pomoci. Oslovil jsem tedy několik farností, s nimiž jsem v kontaktu, a požádal je o duchovní podporu, tedy o modlitbu, ale také, aby pomohli potřebným lidem v této daleké zemi materiálně,“ říká P. Jordánek.

Konkrétní pomoc
Vojenský kaplan vzpomíná na první zapojení farností ze Znojemska, Svatého Kopečku u Olomouce, Prahy a dalších do modliteb a sbírky: „Pomáhali jsme v průběhu mise KFOR Srbům a Albáncům v Kosovu. Byl jsem i při distribuci humanitární pomoci a snažil jsem se vždycky, aby naši věřící měli zpětnou vazbu, aby věděli, že pomohli naprosto konkrétním lidem. Když jsme třeba předávali léky, tak jsme se vyfotili, děti namalovaly obrázky, lidé psali děkovné dopisy a já to pak všechno posílal do farností.“ A tak by tomu mělo být podle slov P. Jordánka i při současné sbírce pro Afghánistán. Té se neúčastní jenom církev, ale například obyvatelé města Chrudimi, kteří sbírají hračky a školní pomůcky.
Z jejich města totiž do Badakshanu zamíří tamní 43. výsadkový mechanizovaný prapor. „Jako kaplan jsem samozřejmě moc rád, když lidé dělají dobré skutky. Ale kromě toho, že můžeme projevit solidaritu s tamními lidmi, má tato sbírka ještě jeden rozměr,“ připomíná P. Jordánek: „Pomáháme vojákům získat si mezi místními sympatie a nepřímo je tak chráníme.“
Bližší informace pro ty, kteří by se chtěli se svou farností přidat, poskytne přímo P. Jordánek, kaplan 4. brigády rychlého nasazení, na své poštovní adrese Strahovské nádvoří 1/132, 118 00 Praha 1 nebo na e-mailu: jordanek@razdva.cz.
Kromě „kaplanování“ se P. Jordánek od dubna stane také tiskovým mluvčím mise – a slíbil čtenářům KT, že jim ze „země Talibanu“ službu svou i českých vojáků ještě přiblíží.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou