23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česká pomoc Ukrajině

23. 7. 2019

|
Tisk
|

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner minulý týden navštívil Ukrajinu. Zúčastnil se tamní národní poutě v Zarvanici a zavítal i do míst, kde pomáhá Charita.

Vydání: 2019/30 Církevní památky světovým dědictvím, 23.7.2019, Autor: Karel Pučelík


Na Ukrajinu arcibiskupa doprovázeli lidé z olomoucké Arcidiecézní charity, která se dlouhodobě podílí na řadě místních projektů. Během sedmi dnů skupina viděla například dětský domov, který Charita podporuje od jeho vzniku před patnácti lety. „Na začátku byly v jediném domku v přízemí. Bylo zde natěsnané ubytování, jídelna, kuchyň, sprchy a toalety, škola, kaplička… Chlapci spali namačkáni v malých vlhkých místnostech. V kuchyni o velikosti 2,5 x 5 metrů se vařilo pro třicet lidí a zvířata z hospodářství. V oknech byly kusy skelné vaty jako izolace, aby dovnitř tolik netáhlo,“ popsal začátky ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt.
Na programu byla i návštěva jídelny pro děti v nouzi v Lopatyně a také rozrůstajících se charit ve městech Kolomyja a Ternopil, které potřebným nabízejí stále větší spektrum služeb. Kolomyjská Charita se věnuje i těm, které z jejich domovů vyhnal konflikt na východě země.
„Účinná pomoc církve vyrůstá z blízkosti lidu. Církev založila v Zarvanici družstvo pro soukromé zemědělce na venkově, aby při společném prodeji mléka měli dvojnásobnou cenu a neutíkali z vesnice. Dále pak dětský domov v Bortnykách s náboženským životem a atmosférou rodiny pro třicet problematických kluků, ale také organizace vařící obědy pro čtyřicet chudých dětí – v některé dny tam vaří jako dobrovolnice i babička, která sama vychovává pět vnoučat a živí je z bídného důchodu. Víra, která se projevuje láskou, má úžasnou sílu,“ uvedl arcibiskup Jan Graubner.
Ukrajinští biskupové pozvali arcibiskupa Graubnera také na národní pouť do Zarvanice. Celá slavnost, jež se konala 13. července, se nesla v duchu 30. výročí vystoupení řeckokatolické církve z ilegality. „Oslovila mě především síla a šířka náboženského života. Velké poutní místo vyrostlo jako zázrakem. Tím nemyslím jen na chrámy a stavby, ale i na tisíce poutníků, kteří přicházejí z celé země, mnozí jdou i pět dní pěšky. Je zde mnoho mladých, skvělá organizace. Vše vyrostlo z darů a dobrovolnické práce. To vše v zemi, která trpí zčásti okupací a bojem, nezaměstnaností a migrací množství chudých,“ dodal k pouti arcibiskup Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou