12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Česká církev zve evropské biskupy

10. 7. 2018

|
Tisk
|

Na čtyřicet předsedů biskupských konferencí Evropy možná už za dva roky navštíví Prahu. Pozvánka pro ně byla jedním z bodů jednání České biskupské konference.

Vydání: 2018/28 Velehradská pouť i se sv. Ludmilou, 10.7.2018, Autor: Jiří Gračka

„Podali jsme žádost, abychom mohli hostit setkání členů Rady evropských biskupských konferencí v roce 2020,“ oznámil během zasedání kardinál Dominik Duka. Dějištěm prestižní události se nejspíš stane Praha a termín by se mohl krýt se svatováclavskou poutí ve Staré Boleslavi. „Naši nabídku hostit toto setkání přijali evropští biskupové potleskem,“ doplnil kardinál.
V rámci 114. plenárního zasedání, ke kterému se biskupové a zástupci řádů sešli na Velehradě koncem minulého týdne, účastníci podpořili petici Aliance pro rodinu. Ta se staví za poslanecký návrh na změnu ústavy, v níž by podle něj mělo být manželství definováno jako svazek muže a ženy.
Arciopat Prokop Siostrzonek jako zástupce mužských řeholí upozornil na činnost církve stran památkové péče. „Rádi bychom se mimo jiné zapojili do diskuse k přípravě nového památkového zákona. Církev jako jeden z největších vlastníků by měla být chápána jako důležitý partner, který má k památkové péči co říci,“ uvedl.
Biskupové rovněž přijali národní úmysly apoštolátu modlitby na příští rok, inspirované třemi božskými ctnostmi a ovocem Ducha Svatého, a projednali i kalendárium. Například na 16. listopad 2019 se v Praze plánuje oslava 30 let od svatořečení Anežky České. Představit se přišel i nový ekonom České biskupské konference, kterým bude od podzimu nynější ekonom KT Martin Steiner.
Kromě plánů do budoucna se biskupové ohlíželi i do minulosti, když navázali na jedno z témat letošní cyrilometodějské pouti a pomodlili se u hrobů arcibiskupa Antonína C. Stojana a Mons. Jana Šrámka, kteří se podíleli na utváření církevního života v rodící se republice i na upevnění pozice církve ve společnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou