12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Češi pro Haiti: od adopcí k dílnám

14. 11. 2017

|
Tisk
|

Déle než měsíc strávila Klára Löffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) na Haiti. Po návratu se podělila o své zkušenosti.

Vydání: 2017/46 Notre-Dame uctila padlé, 14.11.2017, Autor: Alena Scheinostová


Naším největším projektem na Haiti, který tu funguje už dvanáct let, je Adopce na dálku. V současnosti se staráme o 340 dětí na školách v obcích Baie de Henne, Gonaïves či Roche a Bateau. Setkala jsem se s těmito dětmi, jejich rodiči i učiteli, předala jim dopisy a dárečky od českých „adoptivních rodičů“ a převzala od nich zase jejich psaní a obrázky. Dva dobrovolníci – filmaři Vít Kanyza a Jakub Kocián – kteří mě na Haiti doprovázeli, pak děti také nově vyfotografovali.
Díky Adopci tu vystudovalo už přes 530 žáků, mnozí z nich si našli práci, založili rodiny nebo vstoupili do řádu. Někteří z nich však uplatnění nemají. Na Haiti je totiž nesmírně vysoká nezaměstnanost. ACHO teď přemýšlí, jak pomoci i s tím.
Společně se sestrami sv. Josefa v Gonaïves jsme založili šicí dílnu. Zatím je maličká – každé odpoledne sem dochází deset žen, které se tu učí šít a vyrábějí drobné předměty. V minulých měsících jsme v České republice sbírali šlapací šicí stroje a ty nyní do Gonaïves posíláme spolu s látkami a dalšími šicími potřebami. Dárci byli tak štědří, že každá žena po absolvování kurzu dostane s osvědčením právě i vlastní šicí stroj a bude moci rozjet živnost. V dílně se také plánuje šití školních uniforem pro děti zdejší školy, kterou tu sestry vedou. Pokud se projekt osvědčí, přemýšlíme o šicí dílně rovněž v Baie de Henne a o podobných dílnách s jinými řemesly.
Posíláme je lodním kontejnerem, ve kterém budou navíc zdravotnické potřeby, školní nábytek a pomůcky, nějaké oblečení, obuv i sportovní vybavení. Během pobytu jsem měla schůzku s gonaïvským biskupem Yvesem-Marie Péanem, abychom projednali, kdy a jak kontejner převezmou. Potěšilo mě, že otec biskup ocenil práci ACHO i štědrost českých dárců.
Ano. V Baie de Henne už třetím rokem organizujeme „zdravotnický kemp“ zaměřený na žáky ze školy Sainte Maria Goretti, do které chodí právě i děti z Adopce na dálku. Během dvou dnů jsme tu ošetřili 240 pacientů. Vesnice Baie de Henne je v odlehlé oblasti, silnice jsou tu velmi špatné, a tak je pro obyvatele zdravotní péče obtížně dostupná. Je tu sice malé zdravotní středisko, ale žádný stálý lékař. Těch je na Haiti obecně málo a lékařská péče je zde velmi drahá. Obtížně se shánějí i léky, které Haiťanům pomáhají zprostředkovat různé humanitární organizace – i ty ale často musejí léky kupovat ze zahraničí a je běžné, že jim je vydají prošlé.
Díky naší letní kampani Na zdraví Haiti, kdy dárci naši činnost podpořili dobrovolným příspěvkem za sklenici vody, jsme shromáždili 23 tisíc korun a za ně ACHO pro Haiti nakoupila vitaminy a antibiotika na oči a uši. Oční a ušní choroby jsou spolu se všelijakými kožními a také trávicími problémy na Haiti velmi rozšířené. To souvisí se špatnou výživou, nedostatkem nezávadné vody a obtížnými hygienickými podmínkami.
Nebylo to v plánu, ale poslední den mého pobytu jedna ze sester, u nichž jsem bydlela, mířila na nunciaturu a nabídla mi, že mohu jít nuncia pozdravit. Nakonec z toho byl společný oběd a příjemně strávený čas. Arcibiskup Nugent, který je Ir, se o naši práci velice zajímal. Na Haiti působí řada různých křesťanských organizací a spousta nejrůznějších řádů. Jejich nemocnice a školy bývají jediné fungující instituce v zemi. Jinak totiž na Haiti vládne naprostý chaos.
Silným momentem pro mě byla návštěva vesnice Roche a Bateau. Ta byla loni silně zasažená hurikánem Matthew, i místní kostel přišel o střechu. Avšak letos už je zase krásně opravený. Přijeli jsme tam večer, uvnitř se zrovna připravoval farní svátek sv. Michala, lidé tam tančili, radovali se. Haiťané jsou silně věřící a takové slavnosti prožívají naplno. Ráno se tam slavila navíc i svatba.
Zatímco loni jsem se tam dívala mezi zdmi rovnou do nebe, letos je kostel znovu krásný a lidé v něm jsou plní radosti. Ráda bych proto poděkovala všem dárcům, díky kterým můžeme na Haiti společně pomáhat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou