26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Češi postaví katedrálu v Africe

11. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/11 Chápe kněze nejlépe kněz?, 11.3.2008

V Libreville, hlavním městě Gabonu, budou již za dva roky tisíce katolíků navštěvovat bohoslužby v katedrále, která bude postavena podle návrhu české architektky Aleny Mocové. O mimořádné zakázce informovala minulý týden pražská společnost Helika, která ve stejném městě již navrhla rekonstrukci nemocnice a mezinárodního letiště.

„Tady můžeme vytvořit něco úplně nového, co skloubí tisíciletou tradici církve, africké reálie, meditační prostor a atmosféru 21. století,“ vysvětloval projekt katedrály Petr Kazda, generální ředitel společnosti.

ROZHODL PREZIDENT
„Na projektu jsem pracovala zhruba tři měsíce. Chtěla jsem, aby stavba symbolizovala otevřenost, spojení a hodnoty křesťanské víry,“ prozradila autorka vítězného návrhu. Ten nakonec vybral gabonský prezident El Hadj Omar Bongo Ondimba, neboť jej zaujal architektkou zvolený motiv sepjatých dlaní.

SYMBOL GABONU
Katolická bazilika se má stát symbolem celého Gabonu, proto není církevní, ale vládní zakázkou. Několik dní létali čeští architekti s gabonským arcibiskupem Basile Mve-Engonem vrtulníkem nad Libreville a hledali nejvhodnější místo pro stavbu. V rovinatém městě nakonec našli dva pahorky. Na jednom bude stát 67 metrů vysoká bazilika pro 4500 věřících, na druhém vznikne otevřené náměstí pro dalších deset tisíc lidí. Oba pahorky spojí most. V areálu vznikne i nové sídlo arcibiskupa, menší kaple pro 450 lidí a komunitní centrum. Gabon je díky svým nerostným surovinám nejbohatším africkým státem – těží se zde ropa, diamanty, zlato, uran atd. Na rozloze čtyřikrát větší než Česko žije 1,4 milionu obyvatel. Do roku 1960 byl Gabon francouzskou kolonií, a to se projevilo i v architektuře. Pro Libreville je charakteristická směs různých architektonických stylů, ale vlastní africké pojetí zde chybí. Současná vláda to cítí jako deficit a chce vytvořit něco, co by dalo základ vlastní architektonické tradici.
(HN, red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou