26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Často nejde o chuť, ale o reflex

1. 1. 2014

|
Tisk
|

Proč děti často odmítají jíst „zdravě“ a proč preferují „nezdravé“ potraviny? Proč mají chuť na sladké? A když sladkosti vyžadují, můžeme jim vyhovět? Nejen o tom jsme si povídaly s lektorkou Rodinných kurzů snižování nadváhy Janou Divokou.

Vydání: 2014/1 Života bído, přec tě mám rád, 1.1.2014, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Jana Divoká se věnuje terapii obezity už 11 let a doporučuje, abychom se před dětmi úplně vyhnuli pojmům zdravé a nezdravé potraviny. Spíš se přimlouvá, aby se říkalo: potraviny vhodné a potraviny méně vhodné pro jídelníček. Protože to jednak vede k černobílému vidění, jednak to může u některých potomků posilovat tendenci „dělat neplechu“ a na just jíst to „nezdravé“. „Myslím si, že dítě může mít v jídelníčku všechno, ale v rozumné míře, a rodič by to měl alespoň částečně kontrolovat.“

Čím to je, že ratolest dá často přednost hranolkům před bramborami, salámem před masem, slazené limonádě nebo džusu před vodou či čajem? Proč když ji nehlídáme, je schopna sníst místo oběda tatranku, pytlík chipsů nebo hamburger? Důvodů je podle terapeutky hned několik: „Tuk je nositelem chutě, takže tučné tělu lahodí. Další věc je, že potomci vidí nezdravé potraviny v reklamách a pojí se jim s libými pocity. Vidí tam šťastnou holčičku, která jí třeba čokoládovou tyčinku, a myslí si, že budou stejně šťastné, když ji snědí. Malé děti chodí do fast-foodů s rodiči. Dostanou tam balonek, třeba i hračku, jídlo má hezkou barvu, hezky vypadá, takže je mají spojené s dobrými pocity. Větší děti pak chodí do fast-foodů ze sociologických důvodů. Chodí tam jejich kamarádi, a tak jdou taky. Další věc je, že řada ratolestí má sladkost spojenou s odměnou. Třeba když jdou k lékaři, rodiče jim slíbí, že až to zvládnou, dostanou něco dobrého…“ zmiňuje Jana Divoká. Doporučuje, aby si rodiče uvědomovali, dokud je dítko ještě malé, v jaké situaci vyžaduje něco „dobrého“. Jestli to není v nějakou konkrétní dobu (například po cestě ze školky), jestli není v napětí nebo se třeba nenudí… jestli obědvalo, nebo skoro nic nesnědlo a chce to dohnat sladkostí. Je dobré, aby se rodiče u dětí cíleně vyhýbali podnětům k chuti na „něco“. „Určitě bych nedávala dětem pravidelně sušenky, spíš bych se snažila jim nabídnout kompromis – třeba kakao či buchtu s tvarohem, jogurt nebo ovoce, aby uspokojily chuť na sladké a zároveň měl pokrm nutriční hodnotu,“ říká terapeutka s tím, že ale občas si mohou ratolesti dopřát i tu sladkost, která je „méně vhodná pro jídelníček“.

Kde se stala chyba?

Jana Divoká zdůrazňuje, že chuť na „méně vhodné“ potraviny bývá většinou záležitostí celé rodiny. „Dědí se“ především nevhodná skladba jídelníčku. Začíná to už v prenatálním období. Nadvýživa nebo nevyvážený jídelníček matky může ovlivnit nadváhu dítěte. Pokračuje to v období kojení a zavádění příkrmů (nakolik matka postupuje podle doporučení pediatrů a nakolik si to dělá „po svém“). Často se stává, že dítě odmítne sníst oběd a matka s pocity viny, že je špatná a neumí vařit, když ho dítě nechce, mu nakonec dá alespoň tatranku… A je zaděláno na problém. Protože, jak říká Jana Divoká, chuťové návyky se tvoří přibližně do pěti let věku. Takže co dětem nabídneme v tomto období, výrazně ovlivní i to, co samy zvolí, až budou moci rozhodovat o svém jídelníčku.

Pochopitelně na druhém stupni, s kapesným a větším přístupem nejen k automatům ve školách, ale i s možností zajít do obchodu a cokoliv si koupit, může u potomků stoupat tendence k jedení nevhodných potravin. Často čteme, že je alarmující, kolik dnešní mládež vypije energetických nápojů. Jana Divoká podotýká, že nikdy nebudeme mít úplně pod kontrolou, co naše ratolest jí, a že bychom si měli být vědomi, že si může koupit méně vhodné potraviny. Proto je dobré zbystřit, když potomek začne neúměrně nabírat na váze nebo vadí potraviny jeho zdravotnímu stavu. Problémem také může být, když školák přestane jíst plnohodnotné obědy a svačiny a nahradí je něčím z automatu. Cestu ke zdravějšímu stravování vidí v tom, aby byly děti informované, co kupují, a aby věděly, že i v automatu mohou volit mezi vhodnějšími a méně vhodnými potravinami.

Aby byly schopny kritického myšlení vůči všem podnětům, které je lákají k jídlu. Aby si dokázaly pro sebe zhodnotit, co je dobré, a vyvarovat se extrémů a nedostatků v jídelníčku.

Proč dětem nechutná to, co je zdravé? Jana Divoká uvádí, že to může být už samotným zmíněným označením „zdravé“. Dalším důvodem může být, že než dítě nějakému pokrmu přijde na chuť, může to nějakou dobu trvat. „Některé potraviny musíme potomkům nabídnout dokonce až sedmnáctkrát, než je začnou jíst. Ale na to většina matek nemá trpělivost,“ popisuje terapeutka s tím, že to pak může vést k extrémům. Například k ní přišla na poradenství maminka s holčičkou, která měla na seznamu pouhých deset potravin, které dcera jí… Dodává, že často tak není problém v daném typu potraviny – masa, luštěnin nebo ryb, ale spíš v úpravě, a doporučuje proto, aby rodiče vydrželi, byli trpěliví a zkoušeli. Někomu se nemusí líbit zelená hrachová kaše, ale třeba kuličky hrášku, nebo v první fázi alespoň sterilovaného hrášku, sní. „U některých potravin si dítě třeba vytvořilo blok a my ani nevíme, jak vznikl. Uvědomme si, s jakým despektem mluvíme i my o některých pokrmech ze školních jídelen. Nebo pár dětí ve školce například řekne, že čočka je „fuj“, a pak ji i ostatní děti nechtějí jíst…“ Jana Divoká zdůrazňuje, že tady je důležité nebýt otrokem toho, co naše ratolest chce jíst. Na druhé straně nemusíme propadat zoufalství, když dočasně odmítá například zeleninu, ale přitom sní ovoce a další potraviny obsahující vlákninu – například celozrnné pečivo. Důležité je hlavně děti nenutit a neudělat z jídla zbytečný problém.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou