Často nejde o chuť, ale o reflex

Vydání: 2014/1 Života bído, přec tě mám rád, 1.1.2014, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Proč děti často odmítají jíst „zdravě“ a proč preferují „nezdravé“ potraviny? Proč mají chuť na sladké? A když sladkosti vyžadují, můžeme jim vyhovět? Nejen o tom jsme si povídaly s lektorkou Rodinných kurzů snižování nadváhy Janou Divokou.

Díte preferuje ty chutě, na které je odmalička zvyklé. Ilustrační snímek Miroslav Čačí

Jana Divoká se věnuje terapii obezity už 11 let a doporučuje, abychom se před dětmi úplně vyhnuli pojmům zdravé a nezdravé potraviny. Spíš se přimlouvá, aby se říkalo: potraviny vhodné a potraviny méně vhodné pro jídelníček. Protože to jednak vede k černobílému vidění, jednak to může u některých potomků posilovat tendenci „dělat neplechu“ a na just jíst to „nezdravé“. „Myslím si, že dítě může mít v jídelníčku všechno, ale v rozumné míře, a rodič by to měl alespoň částečně kontrolovat.“

Čím to je, že ratolest dá často přednost hranolkům před bramborami, salámem před masem, slazené limonádě nebo džusu před vodou či čajem? Proč když ji nehlídáme, je schopna sníst místo oběda tatranku, pytlík chipsů nebo hamburger? Důvodů je podle terapeutky hned několik: „Tuk je nositelem chutě, takže tučné tělu lahodí. Další věc je, že potomci vidí nezdravé potraviny v reklamách a pojí se jim s libými pocity. Vidí tam šťastnou holčičku, která jí třeba čokoládovou tyčinku, a myslí si, že budou stejně šťastné, když ji snědí. Malé děti chodí do fast-foodů s rodiči. Dostanou tam balonek, třeba i hračku, jídlo má hezkou barvu, hezky vypadá, takže je mají spojené s dobrými pocity. Větší děti pak chodí do fast-foodů ze sociologických důvodů. Chodí tam jejich kamarádi, a tak jdou taky. Další věc je, že řada ratolestí má sladkost spojenou s odměnou. Třeba když jdou k lékaři, rodiče jim slíbí, že až to zvládnou, dostanou něco dobrého…“ zmiňuje Jana Divoká. Doporučuje, aby si rodiče uvědomovali, dokud je dítko ještě malé, v jaké situaci vyžaduje něco „dobrého“. Jestli to není v nějakou konkrétní dobu (například po cestě ze školky), jestli není v napětí nebo se třeba nenudí… jestli obědvalo, nebo skoro nic nesnědlo a chce to dohnat sladkostí. Je dobré, aby se rodiče u dětí cíleně vyhýbali podnětům k chuti na „něco“. „Určitě bych nedávala dětem pravidelně sušenky, spíš bych se snažila jim nabídnout kompromis – třeba kakao či buchtu s tvarohem, jogurt nebo ovoce, aby uspokojily chuť na sladké a zároveň měl pokrm nutriční hodnotu,“ říká terapeutka s tím, že ale občas si mohou ratolesti dopřát i tu sladkost, která je „méně vhodná pro jídelníček“.

Kde se stala chyba?

Jana Divoká zdůrazňuje, že chuť na „méně vhodné“ potraviny bývá většinou záležitostí celé rodiny. „Dědí se“ především nevhodná skladba jídelníčku. Začíná to už v prenatálním období. Nadvýživa nebo nevyvážený jídelníček matky může ovlivnit nadváhu dítěte. Pokračuje to v období kojení a zavádění příkrmů (nakolik matka postupuje podle doporučení pediatrů a nakolik si to dělá „po svém“). Často se stává, že dítě odmítne sníst oběd a matka s pocity viny, že je špatná a neumí vařit, když ho dítě nechce, mu nakonec dá alespoň tatranku… A je zaděláno na problém. Protože, jak říká Jana Divoká, chuťové návyky se tvoří přibližně do pěti let věku. Takže co dětem nabídneme v tomto období, výrazně ovlivní i to, co samy zvolí, až budou moci rozhodovat o svém jídelníčku.

Pochopitelně na druhém stupni, s kapesným a větším přístupem nejen k automatům ve školách, ale i s možností zajít do obchodu a cokoliv si koupit, může u potomků stoupat tendence k jedení nevhodných potravin. Často čteme, že je alarmující, kolik dnešní mládež vypije energetických nápojů. Jana Divoká podotýká, že nikdy nebudeme mít úplně pod kontrolou, co naše ratolest jí, a že bychom si měli být vědomi, že si může koupit méně vhodné potraviny. Proto je dobré zbystřit, když potomek začne neúměrně nabírat na váze nebo vadí potraviny jeho zdravotnímu stavu. Problémem také může být, když školák přestane jíst plnohodnotné obědy a svačiny a nahradí je něčím z automatu. Cestu ke zdravějšímu stravování vidí v tom, aby byly děti informované, co kupují, a aby věděly, že i v automatu mohou volit mezi vhodnějšími a méně vhodnými potravinami.

Aby byly schopny kritického myšlení vůči všem podnětům, které je lákají k jídlu. Aby si dokázaly pro sebe zhodnotit, co je dobré, a vyvarovat se extrémů a nedostatků v jídelníčku.

Proč dětem nechutná to, co je zdravé? Jana Divoká uvádí, že to může být už samotným zmíněným označením „zdravé“. Dalším důvodem může být, že než dítě nějakému pokrmu přijde na chuť, může to nějakou dobu trvat. „Některé potraviny musíme potomkům nabídnout dokonce až sedmnáctkrát, než je začnou jíst. Ale na to většina matek nemá trpělivost,“ popisuje terapeutka s tím, že to pak může vést k extrémům. Například k ní přišla na poradenství maminka s holčičkou, která měla na seznamu pouhých deset potravin, které dcera jí… Dodává, že často tak není problém v daném typu potraviny – masa, luštěnin nebo ryb, ale spíš v úpravě, a doporučuje proto, aby rodiče vydrželi, byli trpěliví a zkoušeli. Někomu se nemusí líbit zelená hrachová kaše, ale třeba kuličky hrášku, nebo v první fázi alespoň sterilovaného hrášku, sní. „U některých potravin si dítě třeba vytvořilo blok a my ani nevíme, jak vznikl. Uvědomme si, s jakým despektem mluvíme i my o některých pokrmech ze školních jídelen. Nebo pár dětí ve školce například řekne, že čočka je „fuj“, a pak ji i ostatní děti nechtějí jíst…“ Jana Divoká zdůrazňuje, že tady je důležité nebýt otrokem toho, co naše ratolest chce jíst. Na druhé straně nemusíme propadat zoufalství, když dočasně odmítá například zeleninu, ale přitom sní ovoce a další potraviny obsahující vlákninu – například celozrnné pečivo. Důležité je hlavně děti nenutit a neudělat z jídla zbytečný problém.

Sdílet článek na: 

Sekce: Přílohy, Doma, Články

Diskuse

Apetit dítěte je rozhodující, Michal 4.1.2014 22:32

Zobrazit vše Zobrazit vybrané

Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 38 19. – 25. září 2017

Fatimské poselství putuje Českem

Na tři týdny se k nám po padesáti letech vrací socha Panny Marie Fatimské, kterou biskupové dovezli z národní pouti do Fatimy. Poutě do Portugalska se na sté výročí zjevení…

celý článek


Na fatimské světlo nezapomenete

Do Českomoravské Fatimy v Koclířově zamíří na počátku října i hosté z Portugalska. „Fatima je jen zdůraznění některých stránek evangelia,“ říká v rozhovoru…

celý článek


Tajemství Nejsvětějšího Salvátora

Na konci roku 1989 jsem po jedenácti letech kněžského působení „v ilegalitě“ navrhl kardinálu Tomáškovi, že obnovím pastoraci vysokoškoláků v pražském kostele Nejsvětějšího…

celý článek


Zahajujeme předvolební seriál

Přestože mu ještě není padesát, je nejzkušenějším českým poslancem. V Parlamentu zasedá s krátkou přestávkou od roku 1990 – nejprve za Křesťansko-demokratickou stranu,…

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2017

© Katolický týdeník 2004 - 2013, všechna práva     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay