26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cantalamessa nebude v Medžugorje

26. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/26 Hurá na prázdniny, 26.6.2007, Autor: čbk

Papežský kazatel Raniero Cantalamessa ustoupil od chystané série přednášek, které měl mít v Medžugorje. Rozhodl se tak poté, co mu místní pastýř – biskup Ratko Peric z Mostaru a Duvna – nedovolil veřejně vystoupit v místě, kam od roku 1981 putují zástupy poutníků jako na místo mariánských zjevení.

P. Cantalamessa měl být hlavním řečníkem mezinárodního semináře pro kněze, který 3.–5. července proběhne v Medžugorje. V plánu byla tři jeho vystoupení, od nichž ale upustil. „Řídím se zásadou, že bez dovolení místního biskupa nechci kázat, a zvlášť ne kněžím,“ napsal P. Cantalamessa v dopise biskupu Pericovi. Rozhodnutí místního biskupa zdůvodnil generální vikář z Mostaru Srecko Majic nedodržením předpisů kanonického práva: „Ani jedna ze zúčastněných stran kurii o dovolení nepožádala, jak to vyžaduje právo.“ V rozporu s předpisy jsou podle něj i samotná duchovní cvičení, která měla být před zveřejněním pozvánky nahlášena biskupovi. Konečně v rozporu s církevním právem je ohlášená účast P. Jozy Zovka, který byl v 80. letech duchovním rádcem vizionářů a jehož biskup Peric v roce 2004 suspendoval. Zveřejnění rozhodnutí P. Cantalamessy má podle generálního vikáře vyřešit časté zmatení o statutu Medžugorje, které „není diecézním, národním ani mezinárodním poutním místem“. Dodal také, že biskup Peric se v tomto ohledu řídí stanoviskem Apoštolského stolce, že „nadpřirozená zjevení v Medžugorje nelze potvrdit“. Loni si také biskup stěžoval papeži Benediktu XVI., že jeho přání, aby do Medžugorje nebyly pořádány poutě, kněží z celého světa ignorují. „Jako místní biskup trvám na tom, že po 25 letech zkoumání medžugorských událostí církev za skutečné zjevení Panny Marie neuznala ani jediné,“ prohlásil biskup Peric. Sarajevský kardinál Vinko Pulic nedávno sdělil, že bosenští biskupové utvoří komisi, která se zkoumáním zjevení bude zabývat a jež také vydá nové pastorační směrnice k tisícům poutníků, kteří Medžugorje ročně navštíví.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou