26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bush žádá svobodu pro Čínu

28. 11. 2005

|
Tisk
|

Prezident USA George W. Bush v pondělí 21. listopadu ukončil svou třetí návštěvu Číny. Během ní doposud nejdůrazněji poukázal na potřebu lidských práv v zemi a vyzval pekingskou vládu, aby lidem zajistila základní práva i náboženskou svobodu. Čínská média však o tom nepodala žádnou zprávu.

Vydání: 2005/49 Jazyk církve, 28.11.2005, Autor: Kateřina Beščecová

„Čína se stále obává náboženské svobody,“ řekl pro agenturu AsiaNews nejmenovaný biskup čínské podzemní církve a dodal, že v médiích nepadla ani zmínka o tom, že se Bush se svou manželkou Laurou zúčastnil nedělní bohoslužby ve velkém protestantském chrámu v západní čtvrti Pekingu v Ganwaši a že zdůraznil potřebu svobody pro obyvatele nejlidnatější země světa. Slovy „Nechť Bůh žehná křesťanům Číny,“ se Bush po skončení obřadu zapsal do knihy hostů farnosti kostela v Ganwaši (který byl během „kulturní revoluce“ v letech 1966-76 zavřený). Při odchodu z chrámu, jehož okolí policie uzavřela v okruhu několika set metrů, pak řekl: „Doufám, že se čínská vláda nebojí křesťanů, kteří se scházejí k modlitbám. Společnost je zdravá, jen když přijímá náboženství svých lidí a dovoluje jim praktikovat svou víru.“ Jak uvedla agentura KBS, Bush zároveň během své návštěvy povzbudil Čínu, aby pozvala zástupce Vatikánu k dialogu o zlepšení vzájemných vztahů.

Krátce před Bushovou návštěvou zesílil tlak na disidenty, novináře a ochránce lidských práv. Agentura AsiaNews uvedla, že protestantští a katoličtí křesťané a disidenti byli zadrženi a deportováni do ústraní, aby neměli šanci setkat se s americkým prezidentem. Také internetový portál Kathnet informoval o jednání čínských úřadů, které zabraňují tomu, aby se široká veřejnost dozvěděla o represích vůči křesťanům. Konkrétně v provincii Che-pej policie zatkla deset seminaristů a jednoho katolického kněze, kteří údajně plánovali zveřejnění petice, v níž by informovali veřejnost o represích vlády. Šest z nich již bylo propuštěno, ale další jsou stále ve vězení, neznámo kde.

Spojené státy ve své výroční zprávě o náboženské svobodě ostře kritizují Čínu jako jednu z osmi zemí, kde je nejvíc rozšířená náboženská nesvoboda. Prezident Bush později novinářům sdělil, že čínské straně předal seznam disidentů, kteří jsou podle USA nespravedlivě uvězněni.

Čínský režim si vzala na mušku také Organizace spojených národů - kvůli sílícím obavám z nelidského zacházení s vězni v čínských věznicích. V pondělí 21. listopadu do nich vyslala na dvanáctidenní misi zvláštního vyšetřovatele Komise OSN pro lidská práva pro otázky mučení Manfreda Novaka. Je to vůbec první jeho cesta do Číny, během které mé zjistit zacházení s vězni. Novak podotýká, že samotná Čína si uvědomuje sílící obavy ze stavu vězeňství a také potřebu něco s problémem dělat. Vláda proto vyšetřovatele ujistila, že s ním bude spolupracovat a povolí mu navštívit bez předchozího ohlášení jednotlivá vězení i hovořit s trestanci. „Čína je obrovská země s mnohaletou tradicí mučení a špatného zacházení s lidmi, a to jen tak ze dne na den nezměníte,“ uvedl Novak. Nicméně vyjádřil potěšení nad tím, že po mnoha letech vyjednávání vláda učinila první krok - že konečně umožnila zástupcům OSN přístup do svých věznic.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou