26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bůh od nás vždycky žádá jednoznačné 'ano', nebo 'ne'

29. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/18 Čtyři mariánská zastavení, 29.4.2009, Autor: Marie Svatošová

4. Maria pod křížem

U Ježíšova kříže stála jeho matka, příbuzná jeho matky Marie Kleofášova a Marie Magdalská. Když Ježíš uviděl svou matku, a jak při ní stojí ten učedník, kterého měl rád, řekl matce: „Ženo, to je tvůj syn.“ Potom řekl učedníkovi: „To je tvá matka.“ A od té chvíle si ji ten učedník vzal k sobě. Jan 19,25–27

Naše smrtonosné „Staň se!“ Letos by oslavil padesátiny. Dnes mohl mít dospělé děti, možná i první vnoučata… Mně bylo tehdy šestnáct. Plná ideálů jsem studovala zdravotnickou školu v Náchodě. V onen pro něho osudný den jsem se měla v rámci povinné praxe na operačním sále tamní gynekologie „jen dívat“, jak jde lékaři práce od ruky. Zatímco anesteziolog probouzel první ženu z narkózy, sestra vysunula z operačního stolu jakýsi zakrvavený odpadkový koš ve tvaru šuplíku. Vrazila mi jej do ruky a rozkázala: „Běž to vylít do záchodu! Dělej!“ Po chvíli bušila na dveře kabinky a křičela: „Kde s tím jsi, ty náno pitomá, nezdržuj!“ Ze šuplíku na mě vyčítavě hleděly dvě velké chlapečkovy oči. Vedle utržené hlavičky v louži krve plavala pochroumaná žebírka. Ručka se zaťatou pěstičkou jako by mi hrozila. Srdíčko, které ještě před chvílí pravidelně tepalo, se už nepohnulo… Celá jsem se roztřásla. Slzy tekly do šuplíku, bušení na dveře neustávalo, nadávky nabývaly na intenzitě. Nakonec jsem odemkla. Dostala jsem záhlavec, sestra mi vztekle vytrhla šuplík z ruky, vykonala, co jsem nedokázala vykonat já, a spěchala na sál, aby všechnu tu „práci“ vůbec do oběda stihli, když jsem je tak zdržela.

Mariino spásonosné „Staň se!“

Nechci srovnávat nesrovnatelné – naše „staň se“ s Mariiným – pouze se nad tím trochu zamýšlím. Ono to totiž obojí spolu úzce souvisí. Opravdu tu nehodlám zpochybňovat naprostou výjimečnost Mariina „staň se“, kterým odpověděla archandělu Gabrielovi. Její „fiat“ je v celé historii lidstva zcela výjimečné a zahrnuje všechno. Nejen její bezvýhradný souhlas s nepochopitelným způsobem početí, ale i se vším, co jí po šesti- nedělí předpoví stařec Simeon: „Tvou vlastní duši pronikne meč!“ Mariino „staň se“ zahrnuje bezvýhradný souhlas s útěkem do Egypta, s křížovou cestou, s Kalvárií, a dokonce i s láskyplným mateřským přijetím nás hříšníků –­ kvůli nimž se to všechno stane – za své vlastní děti. Nepoznala jsem zatím žádnou jinou matku, která by adoptovala vrahy svého dítěte, přijala je do rodiny, po celý život je chránila, přimlouvala se za ně, milovala je. Možná si ani neuvědomujeme, jak často, dokonce i několikrát během dne, každý z nás vyslovuje nějaké „staň se“. Nemůžeme se tomu vyhnout, i kdybychom chtěli. Jako jediní ze všech tvorů jsme obdařeni svobodnou vůlí a od ní je rozhodování jednoduše neoddělitelné. Nebývá to vždycky snadné. Zodpovědnost velká, manévrovací prostor malý. Člověk by se občas rád zdržel hlasování, podobně jako to dělávají poslanci ve sněmovně ve snaze vyhnout se zodpovědnosti. Ovšem i odchodem ze sálu nějaký svůj postoj vyjadřují. Ve věcech zásadních od nás Bůh vždycky žádá jednoznačné „ano“, nebo „ne“. Z toho se nevykroutil ani Pilát, třebaže si umyl ruce. Každý lidský skutek předchází nějaké lidské (či nelidské) „staň se“ – jde o to, zda je s vůlí Boží v souladu, anebo v rozporu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou