26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bude u nás legální pronajímat dělohu?

10. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/37 Sebepřijetí, 10.9.2009, Autor: Jiří Prinz

Případy, kdy matka odnosí své vlastní dceři potomka, a porodí tak fakticky vlastní vnouče, budou možná v nedaleké budoucnosti legální i u nás. Třebaže v České republice ročně donosí a porodí cizí dítě okolo deseti žen, není takové počínání v našem právním řádě dosud nijak ošetřeno. Případy, kdy matka odnosí své vlastní dceři potomka, a porodí tak fakticky vlastní vnouče, budou možná v nedaleké budoucnosti legální i u nás. Třebaže v České republice ročně donosí a porodí cizí dítě okolo deseti žen, není takové počínání v našem právním řádě dosud nijak ošetřeno.

S návrhem na právní úpravu tzv. náhradního mateřství proto vystoupily minulý týden společně ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Podle nich by právní vztah mezi biologickými rodiči dítěte a náhradní matkou, která ho porodí, mohla v budoucnu upravovat smlouva, jež by řešila především „vymahatelnost“ dítěte na náhradní matce. Ta se totiž po porodu většinou nechce dítěte vzdát. „V přírodě je to zkrátka tak zařízené, že porodem se mezi matkou a dítětem vytváří hluboký citový vztah, tudíž se tyto ženy nedokážou od dítěte odloučit – nikoli v ojedinělých případech, ale vždycky. Pokud se po porodu neprobudí mateřská láska, hodnotí to lékaři jako patologický stav,“ říká morální teolog Jiří Skoblík z Katolické teologické fakulty, jenž z tohoto důvodu považuje takovéto pronajímání dělohy za eticky nepřijatelné. „Církevní dokumenty, které se touto otázkou přímo zabývají, takovéto praktiky jednoznačně zamítají. Ateisty, kteří se církevními dokumenty necítí vázáni, je pak třeba upozornit na to, že tyto případy končí nechutnými scénami mezi biologickou a náhradní matkou,“ dodává Jiří Skoblík. Podle učení katolické církve je navíc náhradní mateřství neetické i z toho důvodu, že je spojeno s umělým oplodněním, a tedy s usmrcováním nadbytečných embryí. Etických otázek okolo náhradního mateřství je však mnohem více. Vědomy jsou si toho i obě ministryně, které proto chtějí před jakoukoli právní úpravu náhradního mateřství předsadit dlouhodobou diskusi. „Jednou z konfliktních otázek je například též forma odměny náhradní matce. Nechceme, aby docházelo k obchodu s dětmi, proto uvažujeme pouze o příspěvku na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím,“ říká ministryně Kovářová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou