12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bude stát mariánský sloup?

18. 6. 2019

|
Tisk
|

Napětí, strkanice, ale i modlitby a smírná gesta doprovázely sobotní pokus sochaře Petra Váni vrátit zpět na Staroměstské náměstí mariánský sloup.

Vydání: 2019/25 Jubileum Katolických novin, 18.6.2019, Autor: Jiří Prinz


Atmosféru jako před bitvou připomínalo chvílemi shromáždění stoupenců i odpůrců návratu mariánského sloupu do centra Prahy. Městská policie parkuje přesně na místě, kde sloup stával, aby tak sochaři zabránila zahájit práce na jeho obnově. Hned vedle stojí petiční stánek žádající naopak návrat barokní sochy do centra Prahy. Všude kolem jsou pak asi dvě stovky Váňových sympatizantů.
Sochař před ně předstupuje a zdraví i hlouček odpůrců, který je shromážděn u pomníku Jana Husa. „I vám děkuji. Bez vás by byl celý tento příběh plytký. Nějaký sponzor by stavbu zaplatil, sloup už by tu dávno stál, a nikdo by si ho ani nevšiml. I díky vám je proto tento příběh tak hluboký,“ vzkazuje Váňa do mikrofonu. Shromáždění se modlí a zpívá mariánskou píseň „Budiž vděčně velebena“.
Šarvátka a usmíření
„Jménem zákona, dejte to nazpátek,“ vyzývá městský strážník sochařova bratra Tomáše, který právě vyndal z dlažby jednu kostku. Bratři Váňové se brání tím, že mají ke stavbě platné povolení, chybějící povolení k záboru veřejného prostranství prý podle právníka nepotřebují. Strážníci jsou ale jiného názoru a Tomáše Váňu fyzicky „pacifikují“. „Přestaňte se prát,“ napomíná Petr Váňa a vyzývá strážníky, aby bratra propustili. Ti ho však zadržují až do příjezdu státní policie. Teprve po její intervenci je propuštěn.
„Chci vám říct, že tento sloup je opravdu sloupem smíření, protože s tím strážníkem, s nímž jsme se tu postrkovali, jsme se právě usmířili,“ oznamuje po chvíli shromáždění Tomáš Váňa. Staroměstským náměstím se rozléhá potlesk. Následuje Svatováclavský chorál, kterým setkání příznivců obnovy mariánského sloupu pomalu končí.
Sochař Petr Váňa však na náměstí zůstává. Zdůvodňuje to tím, že stavba mariánského sloupu už byla koncem května řádně zahájena a on nyní zodpovídá za vše, co se na místě stavby děje. Zvláště když sem v sobotu dopravil na vozíku část sloupu – jeden a půl tuny těžkou balustrádu –, musí prý nyní ve dne v noci na Staroměstském náměstí být, aby stavební plochu zabezpečil proti možnému úrazu.
Nocování na Staromáku
Od soboty tak na náměstí bez ustání hlídkuje dvojice lidí z týmu jeho spolupracovníků. On sám si šel domů odpočinout až po dvou dnech. „Je to teď dobrodružství a trochu náročné na fyzičku. Sekat do kamene je proti tomu odpočinek. Dvě noci v kuse jsem nespal a na dnešek jsem konečně padnul do postele. Na Staromáku teď nocuje můj brácha Tom s dalšími dobrovolníky v petičním stánku,“ svěřoval se v době pondělní uzávěrky KT na Facebooku.
Loď s mariánským sloupem čeká na Vltavě
Více než 220 opracovaných kamenných prvků, z nichž má být kopie mariánského sloupu na Staroměstském náměstí postavena, bylo do Prahy postupně převáženo lodí od neděle 9. června ze Staré Boleslavi. Tam kamenosochařské huti Petra Váni i celému 60 tun vážícímu nákladu požehnal Palladiem zdejší farář P. Libor Bulín. Loď s nákladem čeká nyní v Praze v přístavu Pražské Benátky u Karlova mostu na vyložení. Veřejnost si jej zde může prohlédnout. A ti zručnější si tu sami mohou vyzkoušet sochařskou práci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou