16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Brazilci volí prezidenta. Jde i o víru

14. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/42 Ohrožený Tibet, 14.10.2010, Autor: Martin T. Zikmund

V největší katolické zemi světa probíhají prezidentské volby, do jejichž průběhu zasahují výrazně hlasy tamních evangelikálů. Volby jsou sledovány se zájmem i v zahraničí, neboť málokterá národní ekonomika dnes dosahuje tak pozitivních výsledků jako země samby, kávy, amazonských pralesů či gigantické sochy Krista. Řeč je o Brazílii.

První kolo zdejších prezidentských voleb vyhrála minulý týden podle očekávání nábožensky vlažná politička Dilma Rousseffová ze strany pracujících (46,5 %). A to především proto, že ji podporuje dosavadní úspěšný prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Nezískala však nadpoloviční počet hlasů, ačkoli předvolební průzkumy to naznačovaly. 31. října ji čeká druhé kolo, ve kterém se utká o prezidentskou funkci se sociálním demokratem Josém Serrou (32,7 %). Třetí v pořadí skončila Marina Silvová (19,5 %) ze strany zelených, výrazná představitelka evangelikálního křesťanství. Ta podle expertů nasbírala překvapivě mnoho hlasů, neboť předvolební prognózy jí připisovaly mnohem méně podpory. I když se druhého kola už osobně neúčastní, budou mít preference Silvové na voliče vliv. Její „body“ mají co činit s náboženstvím. I proto z tábora hlavního favorita zaznívají křesťansky smířlivé tóny: „Osobně pocházím z katolické rodiny. Jsem a vždy jsem byla zastánkyně práva na život,“ bránila se Dilma Rousseffová novinářům minulý týden. „Nemám problém se vyjadřovat k náboženským tématům. Můj politický program se týká všech,“ dodala. „Kandidátka brazilské vládnoucí strany se nyní snaží hrát na svůj katolický původ, aby získala zpět voliče, o které přišla v prvním kole. Ti totiž zapochybovali o její víře, když se vyjádřila ve prospěch práva na potrat,“ píše Raymond Colitt z Reuters. Podle něj to byli zejména evangelikálové, známí jako zásadní odpůrci potra- tů, kteří zabránili Rousseffové, aby uspěla už v prvním kole. K evangelikálním křesťanům zdůrazňujícím osobní obrácení a radikální následování Krista se dnes hlásí každý devátý občan Brazílie a jejich počty rychle rostou.

SPORT AŽ NA PRVNÍM MÍSTĚ

Rousseffová zatím tyje především z podpory prezidenta Luly, za jehož éry Brazílie hospodářsky posílila. Ten už nemůže potřetí kandidovat. Populární se ukázaly prezidentovy programy, jako Elektřina pro všechny, Hlad nula nebo Rodinný přídavek. Kromě toho, že se navýšil ekonomický potenciál země, který je dán i jejím obrovským nerostným bohatstvím (mimochodem Brazílie se stala druhým největším latinskoamerickým vývozcem ropy), klesla také kriminalita. A navíc Brazílie zabodovala i při kandidaturách na organizaci největších sportovních klání zeměkoule, což lze přiznat odcházejícímu prezidentovi jako diplomatický úspěch. V roce 2014 bude země hostit fotbalové mistrovství světa a o dva roky později letní olympijské hry.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou