12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Braunův sloup kulturním počinem roku

19. 3. 2019

|
Tisk
|

Občané Liberce mohli hlasovat o nejúspěšnějším projektu uplynulého roku v oblasti kultury. Největší ohlas sklidila oprava mariánského sloupu.

Vydání: 2019/12 Biskupové se modlili na poušti, 19.3.2019, Autor: Karel Pučelík

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze



Barokní mariánský sloup stojí v zahradě u kostela Nalezení sv. Kříže. Minulý rok ho město nechalo za téměř 700 tisíc korun zrekonstruovat. Letos bude zahrada i se vzácnou památkou otevřena veřejnosti a turistům, kterých se očekává, nejen díky zařazení celého areálu kostela na poutní stezku Via Sacra, velké množství.
„Jsem oceněním samozřejmě potěšen, ale na druhou stranu je pro mě mnohem podstatnější, že se nám podařilo sloup ve spolupráci s arciděkanskou farností zrestaurovat a že ho budeme od letošního jara moci zpřístupnit i veřejnosti. To byl náš záměr už od roku 2015, kdy jsme nechali udělat první odborný posudek stavu sloupu,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.
Autorem morového mariánského sloupu je jeden z nejvýznamnějších českých sochařů barokní doby Matyáš Bernard Braun. Sousoší pochází z počátku 18. století a původně stálo před kostelem sv. Antonína Velikého. Sloup dlouhá léta chátral. V loňském roce ho proto církev darovala městu Liberci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou