12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tak nám ty šeříky nějak povadly…

22. 4. 2015

|
Tisk
|

Na jarní měsíce 2015 připadá nejen výročí konce 2. světové války, výročí radostné a nadějeplné, ale i jiná, méně radostná výročí, od nichž uplyne rovněž 70 let a která jsou úzce spjatá právě s koncem války. Je to třeba dubnový Košický vládní program, který u nás nastavil koleje vedoucí až do února 1948. A s ním souvisí i smutné výročí okleštění naší demokracie, výročí prvních znárodňování, podivných lidových soudů, divokých a vražedných poválečných odsunů, počínající kontroly nad svobodou slova… Tak nám ty šeříky rychle povadly.

22.4.2015, Autor: Jan Paulas

V posledních dvaceti letech se vyvinulo hodně úsilí, aby lidé získali pravdivý, ucelený i detailní obraz o čtyřiceti letech komunistického režimu. Navzdory nepotrestaným zločinům komunismu bylo přece jen vydáno, natočeno, sesbíráno a odvysíláno množství svědectví, dokumentů i odborných knih. Ale trošku se zapomíná na otázku, proč vůbec u nás mohl tento režim tak „poklidně“ v únoru 1948 zvítězit. Bylo to dáno tím, že komunisté už v roce 1946 vyhráli volby? A proč je vyhráli? Existují výhybky, kde šlo ještě uhnout na jinou cestu než na tu, která vedla k únorové katastrofě? Bylo onou poslední výhybkou přijetí Marshallova plánu? Nebo bylo už tehdy „vymalováno“ a to zásadní se odehrálo mnohem dřív? A když jsme míjeli ty poslední možné výhybky, měli jsme už řádně svázané ruce…
Jaro 1945 vskutku patřilo mezi osudové okamžiky našich novodobých dějin. Ti, kdo mávali šeříky, jistě netušili, že je čekají už jen necelé tři hubené roky okleštěné demokracie. Do pohybu se dávaly věci, jež nadlouho změní tvář této země – a citelně zasáhnou do majetkového, politického, náboženského, etnického i „mediálního“ života. Do pohybu se ale dávaly věci, které byly tak trochu přednastaveny už za války v londýnském exilu. Respektive v Moskvě. Kdo z lidí vůbec ví, co tam v roce 1943 prezident Beneš podepsal? K čemu jsme se jeho podpisem zavázali a jaké to mělo důsledky? 
Myslím, že se nestačí jenom učit, jak byl komunistický režim špatný. Je na čase se zajímat i o to, jak mohl u nás zvítězit, co k tomu vedlo, kdo byl za to spoluzodpovědný – a to nejen svou činností, ale i nečinností. A také lhostejností k tomu, co je nemravné či nespravedlivé, i když se nás to (zatím) bezprostředně netýká. Tolik poučení, jakého se nám zde může dostat, si ale musíme trochu zasloužit. Aspoň tím, že se o to začneme zajímat. 
A kdo by nevěděl, kam sáhnout, pro toho aspoň pár knižních tipů z titulů, které u nás vyšly či znovu vyšly po pádu komunismu. Třeba – Pavel Tigrid: Kapesní průvodce inteligence ženy po vlastním osudu; Vilém Hejl: Rozvrat. Mnichov a náš osud; Vilém Hejl: Zpráva o organizovaném násilí; Karel Kaplan: Pravda o Československu 1945–1948; Emanuel Mandler: Benešovy dekrety; Jiří Gruša: Beneš jako Rakušan.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou