26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

O věcech a darech

26. 9. 2013

|
Tisk
|

26.9.2013, Autor: Alena Scheinostová

A zase ten úklid. Nezáleží, zda probíhá ve jménu změny sezón, vánočních příprav nebo malování – prostě se s tou hromadou oblečení, papírů a věcí schovaných „že se jednou budou hodit“ musíte nějak vypořádat. „Blahoslavení chudí“, bručíte si pod pomyslné fousy a snažíte se nastrkat do igelitky záplavu plyšových hraček, které vaši známí nanosili dětem v dobré, leč mylné víře, že udělají radost. Odlehčíte manželovi ve vážném dilematu a potvrdíte mu, že ty neoblíbené kalhoty už opravdu nemá smysl zašívat. A on vám na oplátku úplně omylem shodí z poličky smrdutou voňavku od kamarádky, kterou jste nikdy nepoužili a ani jste to neplánovali udělat.

Jenže ta popelnice plná věcí, které by ještě mohly roky fungovat a sloužit, vám tu radost ze srovnaného bytu trochu kazí. A jak tak chodíte okolo, zase byste to či ono vytáhli a schovali do skříně, kde to přece zase tolik nepřekáží. V Africe mají místo bot sešlapané petláhve… za války se kabátek přešil postupně pro všechny potomky v rodině… jsou děti, které si nemají s čím hrát… A cítíte se nesví, ať už odvrátíte hlavu a strčíte ruce do kapes anebo s provinilým výrazem nakonec z popelnice zachraňujete aspoň nějakou tu maličkost, protože je přece jen po tetě Lojzi.

Jenže je tu ještě třetí možnost – na západě běžná, u nás realizovaná teprve v posledních letech: dobročinný bazar. Věci, pro které nemáte použití, ale jinak jim nic nechybí, přijímají některé neziskové organizace ve svých krámcích – tradičně v dobročinných obchodech Domova Sue Ryder, odnedávna třeba také v JAKPAK bazaru domácího hospice Cesta domů. Princip je jednoduchý: věci přinesete do krámku a tam je pak dále prodají s tím, že zisk podpoří fungování organizace a její projekty. Nejenže si doma uklidíte, ale ještě máte radost z dobrého skutku.

A pak je tu ještě čtvrtá možnost, kterou mě naučily pražské sousedky. Starší kus oblečení, ale i ošoupané boty, a dokonce i zbylé jídlo v krabičce se štítkem, co je uvnitř a kdy to bylo uvařeno, putují na podezdívku plotu u nás v ulici. Těm nejchudším, kteří se s klesajícími teplotami zase stahují i do naší čtvrti, to ještě vždycky přijde vhod. A vám samým se to může hodit, až po úklidu domácnosti přijde na řadu „úklid“ v duši.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou