26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nezaměstnanost ničí svobodu

18. 11. 2014

|
Tisk
|

KOMENTÁŘ JIŘÍHO ZAJÍCE

Vydání: 2014/47 Kardinál Parolin oslavil s Čechy svobodu, 18.11.2014, Autor: Jiří Zajíc

Dvacáté páté výročí Sametové revoluce přineslo množství komentářů a reflexí, osobních vzpomínek i různých průzkumů. Dominantní hodnotou, která se v nich skloňuje, je svoboda. I ti, kteří jsou z polistopadového vývoje zklamáni, uznávají, že svoboda je jednoznačným kladem listopadu 1989. Ze situace sovětského protektorátu jsme vstoupili – obrazně řečeno – do bran „svobodné demokratické Evropy“. Všudypřítomný dohled totalitního režimu byl vystřídán prostorem svobody, kde měl každý možnost uplatnit, co skutečně dovede a chce. Tedy aspoň v představách tehdejší většiny.
Málokdo u nás tenkrát četl encykliku Jana Pavla II. Centesimus annus, napsanou hned v květnu 1991 – v ní tehdejší pontifik důrazně upozorňoval na vážná rizika, která pro svobodu přináší kapitalismus naší doby. Papež tehdy pokládal za potřebné zcela otevřeně říci: „Jak dokazuje historie, demokracie bez hodnot se snadno mění v otevřenou nebo skrytou totalitu.“ Nejúčinnějším nástrojem této nové totality je nezaměstnanost. Jak opakovaně zdůrazňuje papež František, důstojnost člověka, který nemůže zajišťovat život svůj a své rodiny svou prací, je tvrdě pošlapávána. Přitom se u nás – bohužel bez odporu katolické církve – velice snadno prosadila neoliberální dogmata o nezbytnosti nezaměstnanosti pro fungování tržního systému a o tom, že pokud je někdo nezaměstnaný, je v takové situaci vlastní vinou: buď je neschopný, nebo pracovat nechce.
Je tedy jen dobře, že nyní česká Iustitia et pax vydává prohlášení o nezaměstnanosti mladých lidí. Poukazuje v něm na devastující dopad takového stavu: ve věku 19 až 35 let je to u nás skoro čtvrt milionu lidí. V situaci, kdy na jedno volné místo připadá průměrně sedmnáct nezaměstnaných a v některých regionech až 40, je arogantní a cynické vytýkat nezaměstnaným, že nechtějí pracovat a jsou na tom tak vlastní vinou. Kromě důrazného odmítnutí neoliberálních dogmat musí však křesťané osvědčit větší nápaditost, jak lidem, kteří se ocitli mezi nezaměstnanými, pomáhat. I na to prohlášení pamatuje a přináší konkrétní návrhy. Kde se objeví první příklady dobré praxe?
(Zmíněný dokument Iustitia et pax najdete na zde)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou