26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dvě cesty

11. 4. 2013

|
Tisk
|

11.4.2013, Autor: Martin T. Zikmund

Terpve při nedávné návštěvě jižního Bavorska jsem si uvědomil, jak těsně vedle sebe - jen pár kilometrů - leží Marktl am Inn, rodiště Benedikta XVI., a už na rakouské straně Braunau am Inn, rodiště Adolfa Hitlera. V obou jsou dosud k vidění jejich rodné domy.

Zatímco v Marktlu je vybudováno dvoupatrové muzeum a místní obyvatelé se k němu hrdě hlásí, před Führerovým domem nechal starosta obce svého času instalovat kámen z kamenické žuly v Mauthausenu s nápisem: „Za mír, svobodu a demokracii - již nikdy fašismus - nabádají miliony mrtvých.“

Rodiště patrně dvou světově nejvlivnějších Němců posledních 100 let leží sice blízko sebe, ale jak na hony vzdáleny jsou jejich programy! Jeden usiluje o vlastní světovládu, druhý o vládu Kristovu; jeden se snaží lidstvo rozdělit, druhý sjednotit; jeden svým řevem ohlušuje a uhranuje davy, druhý tiše promlouvá k zástupům ještě větším. Jeden si léčí vlastní a národní mindráky, druhý vede k osobnostní i kolektivní vyspělosti a odpovědnosti. Jeden nabízí cestu širokou, dálnici lemovanou tanky, druhý cestu úzkou a bezbrannou.

Tyto dvě krajní možnosti nejsou jednou pro vždy lidstvem vyřešeny. Většina se domnívá, že unikne rozhodování mezi nimi tím, že si zvolí jakousi zlatou střední cestu.

Jako by existovala nějaká úniková cesta mezi pravdou a lží. V krizových situacích se ukazuje, že ten, kdo není jasně zakotven v pravdě, stává se snadnou kořistí jejího opaku.

Obě městečka - Marktl am Inn a Braunau am Inn – nás proto upomínají na stále aktuální biblickou výzvu: „Hleď, předložil jsem ti dnes život a dobro i smrt a zlo; když ti dnes přikazuji, abys miloval Hospodina, svého Boha, chodil po jeho cestách a dbal na jeho přikázání, nařízení a právní ustanovení, pak budeš žít a rozmnožíš se… jestliže se však tvé srdce odvrátí a nebudeš poslouchat, ale dáš se svést a budeš se klanět jiným bohům a sloužit jim, oznamuji vám dnes, že úplně zaniknete“ (Dt 30,15nn). 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou