16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové ocenili hokejistu

6. 5. 2013

|
Tisk
|

Nebýt jeho přiznání, že se dotkl puku, zřejmě by Plzeň zvítězila ve finále hokejové extraligy už v základní hrací době. Takto porazila Zlín až po téměř 40 minutách prodloužení.

Vydání: 2013/19 Biskupství žádají o lesy i pole, 6.5.2013

 Férové gesto obránce Tomáše Slováka ale ocenili spoluhráči a minulý čtvrtek i biskupové. „Není snadné přiznat se k něčemu, co se nehodí, co nepřeje výhře. Proto je třeba vyzdvihnout odvahu Tomáše Slováka,“ vysvětlil kardinál Dominik Duka rozhodnutí biskupů upozornit na toto gesto fair play. Kdyby neexistovala poctivá hra, sport by se podle něj zvrhl jen v šarvátky a bitky. „Pokud se i v naší společnosti nebudou dodržovat pravidla fair play, bude to za chvíli vypadat, jako když rowdies vniknou na fotbalový stadion,“ upozornil kardinál Dominik Duka.

On i plzeňský biskup František Radkovský, který spolu s ním ocenění předával, pak prozradili, že jim svět sportu není cizí. „Vzpomínám si, že při jednom hokejovém zápase jsem tak nechtěl uznat gól, že jsem vzteky zlomil hokejku o led. Vnitřně jsem se ale přitom cítil poražený,“ prozradil kardinál příběh ze svého mládí. Biskup Radkovský dříve také sportoval a nyní sport alespoň rád sleduje a obdivuje stále dokonalejší výkony sportovců. „Ve sportu je to jako v běžném životě. Člověk si téměř vše může různě ohnout, přizpůsobit, a hlavně udělat si to pohodlné. To je ovšem zkáza jak pro sport, tak pro celou společnost – a proto jsme se rozhodli tento čin fair play vyzdvihnout,“ doplnil plzeňský biskup, který doufá, že podobná gesta budou inspirací zvláště pro mladé lidi.

„Jako pro věřícího je pro mě toto ocenění velkou ctí a jsem rád, že se takto mohly propojit má hokejová práce a svět víry. Je to pro mě velký den,“ svěřil se KT sám Tomáš Slovák. Ve své sportovní kariéře se podle svých slov snaží jít vždy tou správnou a férovou cestou. „Moje svědomí by mi dalo, kdybych to zkusil udělat jinak. V dnešní společnosti to není snadné, ale snažím se o to ze všech sil,“ uzavřel mladý slovenský obránce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou