26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové o zdanění církví

5. 2. 2019

|
Tisk
|

Zdanění finančních náhrad církvím může zastavit Ústavní soud. Církve ale nejprve počkají na rozhodnutí Senátu a další kroky budou koordinovat i s Federací židovských obcí. Biskupové to potvrdili po svém plenárním zasedání v Praze.

Vydání: 2019/6 Papež v Arábii poslem pokoje, 5.2.2019, Autor: Tomáš Kutil


 
Zdanění náhrad má vejít v platnost už příští rok, církve by tak přišly ročně o zhruba 380 milionů korun. Podle biskupů by to nejvíce dopadlo na menší církve a židovské obce. „Ostatní církve měly nárok na zhruba dvě procenta finanční náhrady, dohodli jsme se ale, že dostanou 20 %,“ připomněl kardinál Duka solidaritu katolické církve.
Ministerstvo kultury navrhuje, že by oněch 380 milionů šlo na opravy památek, především církevních. „Je to porušení slušného chování, smlouvy i zákona. Odškodnění se nedaní. V případě návrhu, že částka, kterou by mělo zdanění činit, bude poskytnuta na opravu církevních památek, musíme říct, že bude zdaněna dvakrát. Jednou nám byla zdaněna částka odškodnění a podruhé to, co vložíme do opravy těchto památek,“ vysvětlil kardinál Duka. Pokud chce společnost památky chránit, musí na tom podle něj s církvemi spolupracovat. A zmínil analýzu, podle níž byl po sametové revoluci na církevních památkách dluh 40 miliard korun. „V dnešních číslech to dělá 400 miliard,“ dodal kardinál a vyzdvihl i pomoc z EU, která je pro opravy památek nenahraditelná.
Nejvíce prohrává politika
Kritický byl vůči politikům i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Jestli slyšíme v soukromí od představitelů různých skupin – od komunistů přes premiéra po prezidenta –, že vědí, že je to nesmysl a že nakonec to Ústavní soud shodí, přesto řeknou, že to kvůli voličům udělat musí, domnívám se, že toto je znamení, že nejvíc prohrává politika jako taková,“ popsal arcibiskup s tím, že je mu je líto, že „lidé v politice tak důležití nejednají podle svého svědomí, nestojí si za svými rozhodnutími, ale dělají něco na oko a vyzouvají se ze zodpovědnosti“.
Podle kardinála Duky je smutné, že třicet let po sametové revoluci mají komunisté ve vládě rozhodující hlas. „Kam jsme se to dostali?“ zeptal se na závěr český primas a bývalý politický vězeň.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou